Pazartesi, Ocak 20, 2025
SAPSAP Kariyer

SAP Danışmanlığı nedir?

Özellikle kariyerine yeni şekil verecek ya da yeni üniversiteden mezun olup, daha ne yapacağına henüz karar verememiş kişiler için bu yazıyı yazmak istedim. Herkes SAP danışmanlığı hakkında bir şeyler duyuyor, bu kulaktan dolma bilgiler bazen oldukça komik olmakla beraber, genelde pek doğru bilgi içermiyor. SAP danışmanları ne iş yapar, nasıl bir çalışmaları var onu çok da detaya girmeden anlatmak istiyorum.

Öncelikle danışmanlar iki kategoriye ayrılıyor. Modül danışmanları ve ABAP danışmanları.

• Abap danışmanları, kendilerine iletilen FS(functional specification)-TS(Technical specification) dokümanları doğrultusunda, SAP kodlama dili olan ABAP(Advanced Business Application Programming- İleri Seviyede İş süreçleri programlama) kodlarını yazan ya da bu dil ile yazılmış programlarda hata düzeltmesi(Bug fix) yapan kişilerdir. Aslında ülkemiz şartlarını düşününce kendilerine iletilen dokümanlar cümlesi biraz boşa düşüyor, çünkü Türkiye’de yapılan projelerde FS-TS dokümantasyonu sağlanmaması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur, yanınıza bir modül danışmanı oturur ve size ne yapmanız gerektiğini söyler ve siz de onu yaparsınız. Bu durum genelde geliştirmelerin beklenenden uzun sürmesine ve istenen kaliteden uzak olmasına sebep olabilmektedir. Geliştirme istenilen kalitede olsa bile, yapılan geliştirmelerde değişiklik ihtiyacı olduğunda,herhangi bir dokümantasyon olmamasından kaynaklı olarak, yazılan kodların satır satır analiz edilmesi gerekir.

Abap danışmanlarının en ilginç yanı, hiç bir abap danışmanı, başka danışmanın yazdığı kodu beğenmez 🙂 Başka danışmanın işini devraldığında ya da düzeltmesi istendiğinde, genelde yüzünde bir memnuniyetsizlik oluşur ve isteksizce işini yapar.Yaparken de “bunu neden böyle yapmış, şöyle daha kolay yapabilirdi” ya da “böyle kod mu yazılır” gibi bir söylenme duyabilirsiniz. İşte burada proje yöneticisi ya da ilgili modül danışmanı, biraz onore etmeli ABAP danışmanını ki işler daha hızlı ilerlesin 🙂

• Modül danışmanları ise, projede gerekli analizlerin yapılması, SAP standartları ile sağlanamayacak süreç ve raporların çıkartılması, bu kapsamda çıkacak ek geliştirmeler için gerekli dokümantasyonun (FS-TS) sağlanması, bu kodlamalar tamamlandıktan sonra birim test yapılması, sistemin müşteri ihtiyaçları kapsamında uyarlanması gibi birçok rolden sorumludur.Bu rolleri gerçekleştirirken SAP fonksiyonlarını detaylı bir şekilde bilmesi ve gerektiğinde bu özellikleri kullanarak süreçlere uygun çözümler sunması beklenmektedir. Özellikle süreçlerin doğru analiz edilmesi ve ek geliştirmelerdeki analitik yaklaşımı bir danışmanın kalitesini belirlemektedir.

Modül danışmanlarının teknik bilgilerinin yanı sıra, analiz ve eğitim gibi süreçlerde iletişim becerilerin üst düzey olması beklenmektedir. Çünkü müşteri imkansızı ister, sizin onu imkanlar dahilinde olana razı etmeniz ya da imkanlı olanı istemesini sağlamanız gerekebilir.

Yeni başlayan SAP profesyonellerine tavsiyeler yazısını da aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yeni Başlayan SAP Profesyonellerine Tavsiyeler

6 thoughts on “SAP Danışmanlığı nedir?

  • erol

    Merhaba,
    Geçmişte sap danışmalığı yaptığınız için sizden bir konu ile ilgili tavsiye isteyeceğim. Cevaplarsanız çok sevineceğim. Öncelikle geçmişte herhangi bir SAP tecrübememin olmadığını belirtmek isterim. Yaklaşık bir ay önce iş analitikleri kapsamında danışmanlık veren bir butik firmada yetiştirilmek üzere SAP BW danışmanı olarak işe başladım. Ama geçen bu zaman zarfında gelişimim konusunda pek tatmin olamadım. Sürekli bir şeyler araştırıp notlar çıkartıyorum ve bunu yaparken de kendimi zifiri karanlıkta nereye gideceğini bilemeyen ama bir çıkış yolu arayan biri gibiyim.Üstüne bir de uygulama olmayınca ilerlediğimi hissedemiyorum. Bunun yanında benden kıdemli kişilerin de bana rehberlik ettiğini düşünmüyorum. Örnek verecek olursam; yukarıda belirttiğim araştırmaları SAP arayüzünde kendi başıma internetten kaynaklara bakarak uygulamaya çalışıyorum ve ilk defa bu alana girdiğim için en basit şeyler bile inanılmaz zamanımı alıyor. Ve bu yaptığım uygulamaların çoğunu neden yaptığımı anlamakta zorluk çekiyorum. Belirttiğim bu uygulamaları ofisteki benden kıdemli kişilere sorduğumda 2 hafta uğraştığım bir şeyi 1 saatte bana anlatabilmesi ve benim o konuyu kavrayabilmem. Ek olarak benden kıdemli kişiyle müşteri lokasyonuna gittiğimizde şöyle bir durum ortaya çıkıyor: ben yine bir şeylerin mantığını oturtmaya çalışıyorum, araştırma yapıyorum o kendi işleriyle uğraşıyor. Bana orada yaptığımız işlerin gidişatı hakkında birkaç cümle bir şey söylüyor sonra devam ediyor. Daha sonra 3. haftada kendisine bu düşüncelerimi söyledim. Bana acele ettiğimi, zamanla olacağını, istersem bilgisayarda kendisinin ne yaptığını görmem için kendisini izlemeyi teklif etti. Ben de her şeyi bıraktım onu izlemeye başladım ama zaten küçücük bir ekranda çalışıyor takip etmemi baya bir zorlaştırıyor(girdiği işlem kodları, seçtiği alanlar vs.) bunun yanında sürekli mailler, yazışmalar. telefon görüşmeleri gerçekten çok sıkıcı bir durum haline geliyor. Evet gerçekten yoğun çalışıyor, kendim de buna şahidim ama mesela arkadaşlarıyla günde 2 kere hava almaya çıkacağı yerde bana yaptıklarımızı anlatsa onu da geçtim işten çıkarken bana bunları tekrar uygula takıldığın yerlerde beraber bakalım demesi bana daha makul geliyor( ben de teklifte bulundum ama meşgul, bir de sürekli bir rahatsızlık vermek de istemiyorum). Ayrıca şöyle bir durum var: yeni başlayıp 7 aydır ofiste duran bir çalışanın var olması zamanımı boşa heba edebilme ihtimalini de bana düşündürttürüyor. Sizce kıdemlimle nasıl bir diyaloğa girmeliyim? Gerçekten acele mi ediyorum? Sıfırdan başlayan bir projede daha iyi gelişme kaydedeceğimi söylüyorlar bu ne kadar doğru? Kısacası nasıl bir yol izlemeliyim?
    Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  • Cem Solmaz

    Merhaba, kıdemliniz oldukça fekadar, ekranı sizinle paylaşmış. Bir konuda da çok haklı, acele ediyorsunuz 🙂 Hava almak yerine size zaman ayırmasını da bir de kıdemlinizin açısından düşünürseniz kendisine hak verirsiniz. Sıfır projeler tabii ki daha çok katkı sağlayacaktır tüm süreci görmek adına.

    Yeni başlayanlara ithafen yazdığım yazıyı okumanızı öneririm. Tek yapmanız gereken çalışmak ve araştırmak.
    http://cemsolmaz.com/sap/yeni-baslayan-sap-profesyonellerine-tavsiyeler/

    Yanıtla
  • Said

    Merhabalar;
    Ben bir buçuk yıl önce SAP Programına geçen bir firmada Muhasebe Uzmanı olarak çalışıyorum.Ayrıca Serbest Mali Müşavirim. Geçiş sürecinde Anahtar kullanıcı olarak görev aldım ve Muhasebesinden sorumlu olduğum firmanın geçişini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdim.Geçiş sürecinde çeşitli nedenlerden ötürü MM,SD ve CO modülleri hakkında da bilgi sahibi olmamı gerektiren bazı olaylarda gerçekleşti.
    Kariyerime FI danışmanı olarak devam etmek istiyorum.Benim için önerileriniz nelerdir? Bir kurstan destek almalımıyım?

    Yanıtla
    • Cem Solmaz

      Merhaba,

      Anahtar kullanıcı olmak ile danışmanlık arasında büyük fark var, ama işe alımlarda yine size avantaj sağlayacaktır.

      Kurslar faydalı olabilir, ama dikkat edin, SAP Modül Kullanım kursu değil, danışmanlık kursu olsun. Kullanım kursları danışmanlık tarafında pek faydalı olmayacaktır.

      Yanıtla
  • Cem

    Merhaba Cem Bey.
    Şu anda lisansımın 3. senesindeyim ve ERP konusunda teorik bir takım bilgilere sahibim. Asıl alanım yazılım geliştirme(web) olsa da, bu alanda ilerlemek konusunda tereddütlerim ve bir takım sebeplerim var. Bir yandan da bir SAP danışmanının yanında staj yapan arkadaşımdan bir takım bilgiler aldım. ABAP konusunda ilerleyebileceğimi, programlama altyapım olduğundan dolayı; çok zorluk çekmeyeceğimi belirtti. Şimdi, şu zamana kadar öğrenmek istediğim bir şeyi öğrenmek için teknik dökümanları inceleyip, bilgisayarımı açıp yapmam yetiyordu. Fakat SAP konusunda durum farklı. İşleyişini, modüllerini ve arayüzünü detaylı bilmediğim bir sistem için hiç bilmediğim bir dil ile geliştirme yapmaya başlamak oldukça ütopik bir şey doğrusu.

    Alman ekolünden olsa gerek, danışmanlık firmaları yetiştirmek üzere junior modülcü/abapçı alıyorlarmış. Oralarda hem projelerin işleyişini gözlemleme, hem de genel mekaniklere hakim olma fırsatını elde edebileceğimi düşünüyorum. Fakat bu firmaların bir kaçına başvurduğumda pek olumlu sonuçlar almadım. Bulunduğum şehrin İzmir olduğunu göz önüne alırsak pekala İstanbul kadar bir firma skalası yok. Ancak yine de bir şekilde bu alanda yer edinmek ve kendimi geliştirmek istiyorum açıkcası. Yani tecrübem ve bilgi eksiğimden dolayı pek şansım yokmuş gibi geliyor. Front-end geliştirici olarak başvursam yaptığım bir takım web projelerini portfolyomda gösterebilirdim. Fakat SAP konusunda bir çaylağın gösterebileceği bir şey yok açıkcası. Piyasadaki modül ve yazılım kitaplarını okuyarak yine bir miktar fikir sahibi olabilirim fakat yine de iş ortamında her şeyin kökten değişeceğini ve bana bir artı değer katmayacağını biliyorum.

    Sizce nasıl bir hamle yapmam gerekir? Staj bulmanın iş bulmaktan daha zor olduğu şu dönemde, mezuniyetimin de yaklaşmasıyla inanılmaz bir bunalımdan geçiyorum.

    Yanıtla
    • Cem Solmaz

      ben maalesef kariyer koçu değilim, yönlendirmelerim sadece kendi tecrübemle sınırlı olacaktır 🙂 Ama SAP İstanbul dışında biraz zor, öyle olmasa ben de ailemin yanına gitmek isterdim 🙂

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × two =