SAP Business One B1
Bilindiği üzere, SAP 1970’li yıllarda kuruldu. Ülkemizde özelikle 1990’lı yılların sonunda ve 2000’li yılların başında büyük ölçekli ve global firmalarda kullanılmaya başlandı. Sonraki yıllarda da nispeten daha küçük firmalar SAP projeleri yapıp SAP kullanmaya başladılar. Kobilerde ise bu durum pek geçerli olmadı, çünkü SAP ERP, kobiler için açıkçası pek uygun değildi. Toplam sahip olma maliyetlerinin yüksekliği ve yazılımın kullanılması için gerekli olan kurum kültürü, genelde ülkemizdeki kobilerde hazır halde bulunmadığından bu durum kaynaklanıyordu. SAP de aslında kendisindeki bu açığı gördü ve 2002 yılında, daha önceleri TopManage olarak İsrail pazarında bilinen ve o dönemde yavaş yavaş Avrupa’da satılmaya başlayan ürünü bünyesine kattı ve ismini de SAP Business One B1 olarak değiştirdi. SAP her zaman farklı ürünleri bünyesine katmıştı ama bu seferki başka bir pazara girebilmek adına atılmış bir adımdı.
Peki ne işe yarıyor SAP Business One ( SAP B1)? Aslında bu temel anlamıyla kobilere özel bir ERP. İçinde aynı SAP ERP’de olduğu gibi modüller var. SAP B1 15 modül içeriyor. Finansallar,Banka, Satış ve satın alma, Envanter ve insan kaynakkları gibi şirketler için olmazsa olmaz süreçleri içeriyor bu modüller.
B1 danışmanları sık sık SAP ERP pozisyonları ile ilgilendiği için iş görüşmelerinde bazı danışmanlarla sohbet etme fırsatım oldu. Gözlemlediğim kadarıyla, SAP B1 danışmanları, hem üretime, hem insan kaynaklarına, hem de finansallara aynı anda bakıyor. Bu durum SAP ERP ekosisteminde pek alışkın olduğumuz bir durum değil, SAP ERP’de modül bazlı uzmanlıklar var.B1’da ise genellikle bir iki danışman, projeleri tamamlayıp desteğe teslim edebiliyor işleri.
Bir toplantıda gözlemlediğim kadarıyla, SAP’de müşteri kartına alan açmak uzun ve eforlu bir işken, B1’da neredeyse sağ tıklayıp alan ismi ve veri tipi verilerek alan açılabiliyor. Çok detaylı bilgiye sahip olmasam da, SAP’de zor olan bazı şeyler B1 için çok kolay olabiliyor.
Özetle, SAP Business One ( SAP B1) kobilere özel, daha düşük maliyetli ve daha esnek bir ERP çözümü. Ülkemizde de son zamanlarda hızlı şekilde yayılıyor, tabii kurdaki dalgalanmalar ülkemizdeki bu ürünün geleceğini değiştirebilir.