Cumartesi, Mart 16, 2024
SAP

SAP Modülleri

Daha önceki yazılarda SAP danışmanlığı ve SAP ERP hakkında temel bilgiler vermiştim. Bu yazıda da SAP ERP modülleri hakkında temel bilgiler vermek istiyorum. Aslında her SAP modülü çok detaylı süreçleri içerse de, burada en temel bilgilerin verilmesi hedeflenmektedir.

Temel SAP modülleri Finansallar ve Lojistik modüller olarak ikiye ayrılmaktadır.

Lojistik Modüller

MM: tabii ki en iyi bildiğim modül ile başlamak gerekirdi 🙂 MM modülü ( Material Management – Malzeme Yönetimi ) satınalma ve stok yönetimi süreçlerini kapsamaktadır. Bu modül Sap lojistik modüllerin tam ortasında yer alır ve tüm lojistik ve finansal modüllerle entegrasyonu vardır.

SD: SAP SD ( Sales and Distribution) Modülü, adından anlaşılacağı üzere, satış ve dağıtım süreçlerini kapsamaktadır. Temel olarak, müşteri anaverileri, müşteri siparişleri, fiyatlandırma, nakliye ve faturalama süreçlerini içermektedir.

PP: SAP PP ( Production Planning ) modülünün temelinde malzeme ihtiyaç planlaması, ürün reçeteleri, üretim siparişleri ve teyitleri bulunmaktadır. Firmanın üretim mantığına göre farklı senaryoları destekleyebilir.

WM: SAP WM ( Warehouse Management ) modülü depo yönetim modülüdür. Depo içi mal kabul, depolama, toplama ve depodan sevk süreçlerini kapsamaktadır. Artık yerini eWM ( extended warehouse management ) modülü/ ürününe bırakmıştır. Bu ikisi arasındaki farkları okumak isterseniz :

https://cemsolmaz.com/ewm/sap-ewm-genel-degerlendirmesi/

Finansal Modüller

FI: SAP FI ( Financials ) modülünde temel başta satıcılar ve müşteriler muhasebesi, duran varlıklar, defteri kebir muhasebesi vb mali ve finansal süreçler bulunmaktadır. Yasalarla belirlenen tek düze bir yapıda olduğu için özellikle yerel Sap projelerinde genellikle benzer şekilde tasarlanır ve uygulanır.

CO: SAP CO ( controling) modülünün içeriği genellikle müşteriler tarafından projenin ilk safhalarında anlaşılmaz. Ürün karlılık, ürün maliyetlendirme, kar ve masraf merkezi muhasebeleri gibi süreçleri içerir. Aslında firmanın yönetilmesindeki karar destek ve analiz raporlarının oluşturan modüldür.

HR: SAP HR ( Human Resources ya da Human Capital Management) modülü ise personel ile ilgili tüm İnsan Kaynakları süreçlerini içeren SAP modülüdür. Finansallar içinde grupladım ama aslında yazının başlarındaki resme dikkat ettiyseniz finansal bir modül değildir.

Bu modüller dışında QM( Quality Management ), PM ( Plant Maintenance ), PS ( Project System) gibi her projede olmayan Sap modülleri de bulunmaktadır.

SAP modülleri ile ilgili farklı kaynak okumak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 + nineteen =