Cuma, Mart 15, 2024
eWM

SAP eWM Detaylı Değerlendirme

SAP WMS çözümü eWM için genel bir yazı yazmıştım. Bu yazıda SAP WM ile farkını ve temel özeliklerden bahsetmiştim. Bu yazımda ise daha detaya girerek, SAP eWM’in güçlü ve zayıf yönlerini anlatmak istiyorum.

Güçlü yönlerini sıralamak gerekirse:

• Hazır ürün oluşu: eWM depoda ihtiyacınız olan tüm süreçlerin size hazır olarak sunulduğu bir ürün. Yerli yazılımlarda bu işlevlerin bir kısmı hazır olsa da, ihtiyacınız olan ve yazılımda olmayan işlevler size özel geliştirildiği ve daha önce denenmediği için oldukça risklidir. SAP eWM’de ise bu süreçler onlarca firmada kullanıldığından süreçler daha önce test edilmiş ve oturmuştur.

• Entegrasyon: Özellikler SAP ERP kullanıyorsanz, 2 farklı SAP ürününü entegre edeceğiniz için entegrasyon süreci hem konfigürasyon hem de yönetim anlamında daha kolaydır. Tabii ki çok eski bir ERP sürümü kullanıyorsanız, eWM uyumlu bir versiyona upgrade yapmanız zorunludur. Hana Embedded versiyonda zaten bu duruma gerek olmayacaktır.ERP dışında SAP TM kullanıyorsanız da entegrasyon sıkıntısı yaşamamanız beklenir. SAP ERP olmadan direkt olarak SAP eWM kullanan bir firma ben açıkçası duymadım.

• Takip (Monitoring): Sistemde tüm süreçlerinizi ve çalışanlarınızı detaylı bir şekilde takip edebilir, labour management sayesinde, iş ve kaynak planlamanızı ihtiyaca göre düzenleyebilirsiniz.

Zayıf yönlerini sıralamak gerekirse:

• Danışman ekosistemi: Ülkemizde ne yazıkki eWM özelinde tamamlanan proje sayısı ve danışman sayısı kısıtlı.Bundan dolayı tecrübeli iş ortağı bulmak çok güç.

• Bilgi Kaynağı: Danışmanlar için internette yeterince kaynak bulunmuyor. Herhangi bir teknik sorun yaşandığında bunu genellikle kendi başınıza çözmeniz gerekiyor. Bu da projelerde zaman kaybına yol açmaktadır.

• Maliyet: Hem lisans, hem de işletme maliyeti olarak, eWM yerli rakiplerine göre oldukça maliyetli. Entegrasyondan doğan gizli maliyetlerle kıyaslandığında ise, büyük firmalar için bu dezavantaj pek önemli olmayacaktır.

• Esneklik: Ülkemizdeki firmalarda genellikle süreçlerin karışık ve oldukça dinamik olduğunu söyleyebiliriz. eWM gibi sistemler, daha oturmuş ve yapılandırılmış süreçler için optimize edilmiştir. Ülkemizdeki süreçleri oturmamış firmalar için bu durum bir dezavantaj oluşturmaktadır.

• Kullanım zorluğu: Kompleks bir ürün olması ve geniş bir jargonu olmasından dolayı, kullanımı diğer WMS çözümlerine göre oldukça zor.Özellikle RF terminal ekranlarının kullanımı depo elemanları için ilk başlarda zorlayıcı olabilir.

İlk bakışta eWM’in çok fazla dezavantajı var gibi görünse de, kurumsal bir firma için oldukça gelişmiş ve geniş kapsamlı bir ürün olduğunu düşünüyorum. Yerli yazılımlar esnek gibi görünse de, işlevsellik olarak eWM’den oldukça gerideler. Zaten SAP ERP kullanıyorsanız, WMS ile SAP’yi entegre etmek de WMS implementasyonu kadar büyük bir iş ve genelde bu entegrasyonlar proje sonrasında da size sorun çıkartmaya devam edeceğini unutmamalısınız. SAP eWM, firmaya uygun implemente edilirse, özellikle toplama( picking) ve ikmal (replenishment) süreçlerinde verimlilik getiriyor. İyi bir iş ortağı ile iyi bir proje çıkartabilirseniz deponuzu daha iyi yönetmek için uygun bir ürün elde edebilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılar:

eWM Projeleri ve WMS seçimi

SAP eWM Genel Değerlendirmesi

One thought on “SAP eWM Detaylı Değerlendirme

  • Sevgili Cem,

    Ebebek deposu internet ve mağazacılık operasyonunun birlikte yürütüldüğü, son derece kompleks perakendecilik dinamiklerinin yer aldığı bir depo. Kampanya dönemi ihtiyaçları, dağılımlı kargo entegrasyonları, özel kutulama ihtiyaçları bulunan; binlerce teslimat belgesinin işlendiği; otomasyon sistemleri ile dağıtımlarını gerçekletirildiği son derece detaylı bir lojistik merkezi olduğunu ifade etmek gerekir.

    Bu denli kompleks bir lojistik operasyonunu perakendecilik ve e-ticaret, tedarik, sevkiyat, iade ve transit ihtiyaçlarını ele alacak, uçtan uca yönetebilecek pek az WMS yazılımı mevcut. Kurumsal arenada var olan WMS yazılımlarının detaylı incelendiği Gartner raporunun incelenmesini ayrıca öneririm. https://gtnr.it/2kBATV7

    Böylesine kompleks bir projeyi SAP EWM üzerinde 7 ayda tamamlayabilmiş olmanın, yurt dışından gelen uzman danışmanların denetimlerinden geçer not alabilmiş olmanın haklı gururunu yaşadığımı da belirtmek isterim.

    Sadece ülkemizde değil, dünyada bu çapta bir projenin, canlıya geçişinin üçüncü gününde normal temposunu yakalaması ender görülen bir başarıdır. Bu projeye hep birlikte ciddi özveri ve emek verdik. Emeğimizin karşılığını da aldık diye düşünüyorum.

    Elbette böylesine kompleks bir ürünün kullanımı ve işletilmesi basit çözümlere göre daha fazla kullanım zorluğu ve oturmuş süreçlerin olmasını gerektiriyor. Danışmanlığı özel bir uzmanlığı gerektirdiği için, yeni bir ürün olduğu için, kaynak bulmak biraz daha zor. Ancak bu durumun tüm özelleşmiş yazılımlar için geçerli olduğu söylenebilir. Bilgi kaynağı her geçen gün biraz daha artıyor. EWM kullanımının S/4 HANA ile yaygınlaşıyor olması döküman ve bilgi miktarının gelişmesine yardımcı oluyor.

    Ebebek’in perakendecilik endüstrisinde elde ettiği EWM başarısı, diğer perakende devlerinde de bir yankı buldu. An itibariyle yürütmekte olduğumuz üç perakende EWM projesi daha bu yıl içinde hayat bulacak. Yürütülmekte olan diğer projelerin de canlıya geçmesi ile, ilerleyen dönemde endüstrideki bilgi ve tecrübe birikimi daha üst düzeye ulaşacaktır.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × one =