Salı, Ekim 1, 2024
eWM

eWM Projeleri ve WMS seçimi

eWM projeleri son zamanlarda ülkemizde yaygınlaşmaya başladı.Bunların ilk örnekleri ya yabancı firmaların roll-out projeleri ya da Türkiye’de öncü firmaların yapmaya karar verdiği ama istenileni bir türlü yakalayamayan ya da beklenenden oldukça uzun süren projelerdi. Ben de bir eWM projesini baştan sona yönetme, birini de tasarım sonrası iş değişikliği nedeniyle bırakmak zorunda kalmış biri olarak bu konudaki bilgilerimi paylaşmak isterim. MM, WM, SD gibi temel modüllerde Türkiye bence danışmanlık olarak yurt dışındaki meslektaşlarına göre oldukça ilerde. Bunun ana sebebi ülkemizde müşteriler SAP yapısına uymayıp fantastik taleplerinde ısrar ederek danışmanları zorlamaları ve gerçekten ülkemizde projelerin yurt dışındakilere göre en az 1/2 sürede yapılması. Bu şartlar altında danışmanlar çok çalışıp zorlayıcı talepleri ve zaman kriterini yenmeye ve hızlı gelişmek durumunda kalıyorlar. Ama eWM gibi ülkemizde çok fazla uygulaması olmayan bir üründe tecrübeli danışman bulunması oldukça zor. Mevcut danışmanlar en fazla 2 proje tamamlamış durumda ki bu projelerin de içerikleri ve ortaya çıkan ürünleri detaylı bir şekilde incelenmeli bence. Ben kendi ilk iki projemi ve yaptığım işleri hatırladığım zaman, o zaman yaptığım işin kalitesini düşünerek bu projelerin canlıya istendiği gibi geçmesini oldukça zor görüyorum. Tabi ki şu anda eWM danışmanlığı yapanlar en az 4-5 sene SAP ekosisteminde olduğundan benim ilk 2 projemdeki vizyonumdan daha geniş bir SAP bakış açıları olduğu kesin. Ama yine de bu tarz özel işlerdeki tecrübeler çok kıymetli. Kaldı ki SAP eWM kodlamasından tablo yapısına kadar oldukça farklı bir ürün, ERP tecrübeleriyle çelişen durumlar da var.

Bu koşullar projelere başlarken genelde müşteriler tarafından bilinmesine rağmen, SAP ERP kullananlar, başka bir WMS ile entegrasyon macerasına girmek yerine SAP eWM almayı daha az riskli görmektedirler ki bence de bu çok mantıklı bir sebep ürün seçerken. WMS istendiği gibi çalışsa dahi ERP entegrasyonu zayıfsa, planlama ve stok kontrolünde çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Diğer taraftan, yerli WMS yazılımcıların ne talep edilirse hallederiz bakış açısı da, alternatif değerlendirmesinde ürünlere kuşku ile bakılmasına sebep olmakta. SAP genelde talep edilen özelliklerin çoğunu out of the box sunduğunu söylese de, hazır çözümlerin ne kadar istenilen ile uyumlu olduğu genelde proje yapım aşamasında ortaya çıkıyor ve bazen beklentiler karşılanmayabiliyor.

WMS projelerinin bir bacağı da, ERP’deki mevcut tasarımın üzerine bir tasarım yapılması. ERP değiştirmeden direkt WMS projesi yapılması durumunda, ERP’deki mevcut süreçleri etkilemeden bir tasarım yapılması beklenir, bu da bazı durumlarda ERP süreçlerindeki yanlış tasarımlardan dolayı gereksiz eforlar harcanmasına ve proje takviminde gecikmelere sebebiyet verilebilir. ERP ile WMS beraber tasarlanıp projelendirilmesi daha zor gibi görünse de, birimler ve danışmanlar arasındaki eşgüdüm sağlanırsa bu büyük değişimi daha kolay atlatabilir firmalar. Ama genelde önce ERP sonra WMS uygulanması önerilir.

Sonuç olarak, ülkemizde WMS seçiminde toplam sahip olma maliyeti, entegrasyon, danışman teknik ve süreç bilgisi, sistemde istenilen özelliklerin hazır olarak sunulması gibi birçok parametre var. Mevcut şartları değerlendirip, bunlar içinde en doğrusunu seçmek oldukça zor, görünen maliyetlerin dışında görünmeyen bir çok maliyet ortaya çıkabilir, bunların da dikkate alınması gerekmektedir.

Konuyla ilgili diğer yazılar için:

SAP eWM Genel Değerlendirmesi

SAP eWM Detaylı Değerlendirme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − one =