Pazartesi, Mart 18, 2024
SAP

SAP IBP Integrated Business Planning

Şirketlerin nakit akışı ve satışını en çok etkileyen konuların başında tedarik zinciri planlaması gelmektedir. Şirketler uzun yıllardır satışları tahminleyip, bu tahminlere göre satın alma, ikmal (replenishment) ve/veya üretim planlarını yapmaya çalışıyorlardı. Şirketler büyüdükçe ve ürünler çeşitlendikçe bunu bir program yardımı olmadan yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Global firmalarda eskiden APO projelerini duyuyorduk, son yıllarda da yerli firmalarda Invent ya da Slim Stock( Slim4) ürünlerini ya da benzerlerini kullanıp tahminleme ve alokasyon yapıldığını gördük. Bazı firmalar da büyük yazılım ekiplerinin de desteğiyle Amerika’yı yeniden keşfetmeye, yani bu tarz bir yazılımı kendileri yapmaya çalıştılar. Bazıları başarılı olsa da çoğunluk kayda değer bir başarı elde ettiğini söylenemez. Takdir edersiniz ki, birçok sektörde ve firmada proje yapılarak geliştirilen programlarla, şirket içinde geliştirilen uygulamanın aynı seviyede olması pek kolay değil.

SAP buna paralel olarak, yıllardır tedarik zinciri planlama programı olarak konumlandırdığı ve on Premise olan Advanced planning optimizer( APO ) ürününü, On Memory ve Cloud olan SAP Integrated Business Planning (IBP) ürününe dönüştürdü diyebiliriz.  Kısaca, IBP yeni nesil Cloud tabanlı uçtan uca  tedarik zinciri planlama ürünüdür. S/4 gibi IBP de modüllerden oluşur ve lisanslama kullanılan modüller üzerinden yapılır. Peki nedir IBP modülleri ve kapsamları nelerdir ;

Talep Yönetimi(Demand): Farklı ve esnek tahminleme modelleri kullanarak, kısa-orta-uzun vade talep tahmini yapmanızı sağlar. Planlamanın temeli burası, çünkü yapılan tahmine göre diğer tüm planlar yapılır.

Satış Ve Operasyonel Planlama(SOP): Finansal kısıtlar, kapasite ve tedarik süreleri gibi kısıtları dikkate alarak, müşteri siparişlerinin zamanında teslim edilmesi ve tahmin doğruluğunu arttırmayı hedefleyen modüldür.

Tedarik Yönetimi (Response and Supply): Daha kısa vadeli planlama ile, taktiksel ve operasyonel değişiklikleri planlara  yansıtılmasını sağlayan modüldür.


Stok Yönetimi (Inventory Management): Finansal olarak stokların optimize edilmesi, maliyetlerin azaltılması, müşteri sipariş karşılama oranlarının arttırılmasını sağlayan modüldür.

Tedarik Zinciri Kontrol Kulesi(Supply Chain Control Tower): Tüm verilerin raporlanıp, anlık uyarı ya da görselleştirildiği modüldür. Yani anlık verilerle tüm planlama süreci ve sonuçlarını gördüğünüz modüldür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 5 =