Cumartesi, Mart 16, 2024
Bilgi TeknolojileriBT Yönetimi

IT Varlık Yönetimi ITAM

IT Varlık yönetimi ( Information Technology Asset Management – ITAM ) kısaca BT varlıklarını organizasyon içindeki iş birimleri arasında birleştiren bir dizi iş uygulamasıdır. Şirket için stratejik karar alma dahil olmak üzere bu varlıkların genel yaşam döngüsünü yönetmek için finansal, envanter, sözleşme ve risk yönetimi sorumluluklarını birleştirir.

IT Varlık yönetimi yazılımı ise, basite indirgersek, kuruluşun sahip olduğu tüm IT donanım ve yazılım envanterinin yönetildiği sistemlerdir.  Donanımsal örnek olarak şirkette kaç tane laptop, kaç tane monitör, yazıcı vb var, hangi seri numaralı cihaz hangi personele zimmetlendi,  kaç tane laptop bu sene sonunda amortismanını dolduracak gibi donanımsal detay bilgileri barındırır.  Hatta ilgili cihazların daha önce kimler tarafından kullanıldığını da görme şansı verir.Benzer şekilde on premise sunucuları da takip edebilirsiniz.

Yazılımsal olarak da kurumun sahip olduğu yazılımlar, lisanslar, kullanıcı sayıları ve kontratları yönetebilirsiniz. Özellikle süreli abonelik karşılığında ücret ödenen yazılımların takibi için oldukça gereklidir.

Yukarıda listelenen özellikler çok basit ve yönetilmesi kolay  gibi görünse de, hızlı bir IT operasyonunda bunları excel ile takip etmek neredeyse imkansız bir haldedir. Kişisel tecrübem, genelde bu tarz bir IT varlık Yönetim yazılımı kullanmayan şirketler, turnover arttıkça aynı/benzer  yazılım lisans  ya da donanımlara tekrar para vermek zorunda kaldığı ya da bazı sahip olduğu  ürünlerin kullanamadığı yönünde. Bu durumun başlıca sebepleri;

  • IT sorumluların bu tarz bir yazılımın  ihtiyacının  farkında olmaması
  • Excel gibi offline ve hataya meyilli listelerle bu süreci yönetmeye çalışmaları
  • Bu verileri operasyonel olarak girilmesinin zaman kaybı olarak düşünülmesi  ya da yetersiz kaynaklardan dolayı bu işe zaman ayırılamaması
  • ITAM yazılımı için bütçe ayırılmaması

Ülkemizde pek örneği olmasa da, parçası olarak çalıştığım global kurumlarda genellikle özel bir ekip IT varlık yönetimine ayrılmış bulunmaktadır. İlgili ekiplerin özellikle yazılım lisans ve donanım merkezileştirmesi sayesinde sınırlı kaynaklar daha optimum şekilde kullanılabilmektedir. Buna ek olarak, benzer amaçlı  uygulama sayılarının azaltılması, daha büyük ölçekli alım yapılması gibi bir çok kazancı sıralayabiliriz.

Ek Okuma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 4 =