SAP Projelerindeki Başarı Kriterleri
Bir önceki yazıda SAP projelerinde en çok karşılaşılan problemleri yazmıştım. Bu yazıda ise başarılı bir SAP projesi tamamlayabilmek adına gerekli kriterleri yazmak istiyorum.
• İş Birlikçi katılım: İş birimlerinin, tüm analiz ve testlere katılımı ve karşılaşılacak sorunları çözme eğiliminde olması projenin gidişatı için oldukça önemli. Katılım gösteren iş birimlerinin de üst düzeyde temsil edilmesi ve gerektiğinde hızlı karar alabilmesi, özellikle ülkemizde yapılan ve olması gerekenden çok daha kısa sürede canlıya geçmesi planlanan projelerde oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
• Entegrasyon Noktaları: SAP bütünleşik bir yapıda olduğundan, bir birimin talep ettiği tasarım, başka bir modül ya da birimde alınan kararlarla çelişebilir. Bu durumları öngörmek ve iş birimleriyle uzlaşmak belki de projelerin en önemli kilometre taşlarındandır.
• Testin Önemi: Her firmanın ve sektörün kendine ait jargonu bulunuyor. Teknik kişilerin de jargonu olduğunu düşününce, aktarılan süreçlerle sistemde hazırlanan süreçler arasında çok büyük farklar oluşabilmektedir. Bu durumu canlı geçişinden sonra anlamak büyük kayıplara yol açacağından, canlı öncesi testlerin tüm senaryolar öngörülerek detaylı yapılması ve sorunların bu aşamada tespiti çok kritik bir adımdır.
• Danışman Bilgi Seviyesi ve iletişimi: SAP çok detaylı bir program olmasından dolayı, projedeki danışmanlar ne kadar tecrübeli ise, karmaşık süreçlerdeki çözümler de o kadar başarılı olacaktır ve müşteri memnuniyeti de artacaktır. Bilgi seviyesi yüksek olsa da, paydaşlarla doğru iletişim kurulmazsa yine proje herkes adına zorlaşacaktır.
• Proje Yönetimi: Yukarıdaki tüm başarı kriterlerini sağlamak ve problemleri çözmek adına iyi bir proje yönetimi olması bence en kritik nokta. Müşteri ve Danışmanlık proje yönetimlerinin de ahengi projeye değer katacaktır. Özellikle imkansızın talep edildiği noktalarda uzlaşı sağlanabilmesi ve doğru kaynak yönetiminin sağlanması proje yönetimi için oldukça elzemdir.
Konu hakkındaki benzer yazı için: