Cumartesi, Mart 16, 2024
Bilgi Teknolojileri

BT Girişimcilerine Öneriler

BT alanındaki girişimlerin sayısı her gün artıyor. Özellikle yerli yazılımın desteklenmesi ve yabancı yazılımların kurdan dolayı iyice el yakmaya başlamasından sonra, BT girişimleri daha da önemli hale gelmiş oldu. Bu konuda temel bilgi verebilmek adına daha önce paylaşmıştım.

Bir Bilgi Teknolojileri girişimcisi olarak, firmaların ürünlerinize ilgi göstermesini istiyorsanız, aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

  •  Piyasadaki İkame Ürünlerin Gücü: Ürün geliştirecekseniz, öncelikle piyasadaki ikame ürünlere ve bunların pazar paylarını incelemeniz gerekiyor. Hele ki, sizin parayla satmaya çalıştığınız ürünlerin benzerleri ve hatta daha iyileri ücretsiz olarak piyasada varsa, boşa kürek çekiyorsunuz demektir. Bu cümleyi kurmamım nedeni, birkaç farklı firmanın, basic BI tool olarak adlandırılabilecek uygulamalarını ürün olarak satmak istemesidir.
  • İkame Ürünlerinin Ücreti: Yukarıdaki maddede geçtiği gibi, açık kaynak kodlu ücretsiz bir program sizin programınızdaki özelliklerin çoğunu taşıyorsa, ürününüz çok da başarılı değil anlamına gelmektedir. Bedava bir ürün olmasa da, ölçek ekonomisi kaynaklı sizden daha ucuza gelebilecek  benzer özelliklerde ürünler varsa bu da işinizi zorlaştıracaktır.
  • İkame Ürünlerden  Farkınız: Aynı işi yapan onlarca ürün ve uygulama var. Bu ürünlerden biri olmak yerine, onların yapamadığı ya da göremediği bir özelliğe yönelmeniz gerekiyor. Örnek vermem gerekirse, eski bir arkadaşımın yazdığı, SAP rapor ve tablolarını hızlıca farklı özelliklerde ( grafik, line, dashboard vs) raporlara dönüştürebilen bir uygulamayı verebiliriz. Birçok raporlama ürünü var, ama daha az maliyetle ve daha kolay rapor yapılabilmesine olanak sağladığı için, müşteriye katma değerli bir ürün olabilir. http://www.rfccons.com/easyreports/
  •  Hedef Sektör/Firma Belirlemek : Hangi sektör, hangi büyüklükteki firmalar ürününüze ilgi gösterebilir detaylıca değerlendirilmeli ve pazarlama stratejisi bu doğrultuda yapılmalı. Eğer bir ERP ya da raporlama ürünü geliştiriyorsanız, büyük ölçekli firmalara tanıtım yapmanız, bu firmalarda mevcut kurumsal yazılımlar bulunduğundan, genelde boşa zaman harcamanıza sebep olur. Daha küçük firmalar bu tarz yatırımlara daha uygun olabilir. Ürün geliştirirken onların ihtiyaçlarını ve bütçelerini göz önünde bulundurmak sizi hedefe yaklaştırır.
  • Yeni İhtiyaç oluşturmak:  Her zaman mevcut ihtiyaçlara cevap vermek yerine, yeni ihtiyaç oluşturmak daha büyük katma değerli olacaktır. Tabii ki yeni ihtiyaç oluşturma süreci oldukça zor bir süreçtir ve derin sektör ve süreç bilgisi gerektirir. Ayrıca firmalarda bu ihtiyacı oluşturmak ve bu ihtiyacın varlığına firmadaki yetkilileri ikna etmek daha da zor bir süreç olabilir.

Tedarikçi seçimi ile ilgili yazıyı okumak için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × four =