Cumartesi, Mart 16, 2024
Bilgi TeknolojileriE-Ticaret

PazarYerleri

E-ticaretin yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde tüm firmalar kendi siteleri üzerinden satış yapmak istediler. Nasıl ki firmalar mağaza açıyorsa, aynı şekilde sitelerini de açmak istediler ve açtılar. Ama alibaba‘nın başarı hikayesi ile artık e-ticaretin sadece kurumsal firmalar ile  nihai tüketiciler arasında değil, daha butik firmaların da e-ticaret yapabileceğini görmüş olduk. Hatta hiç online süreci olmayan küçük işletmeler dahi, özellikle pandemi sürecinde ayakta kalabilmek adına pazaryerlerine yöneldi.

Peki nedir pazaryerleri? Nasıl çalışır? Aslında pazaryeri dediğimiz, sizlerin de belki bizzat müşterisi olduğunuz Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi siteler. Bu siteler kendine ait ürünleri satmanın yanı sıra, kendisine ait olmayan ürünleri de sitesi üzerinden satıp, bu satış üzerinden komisyon almaktadırlar. Bu komisyon oranı satılan ürüne göre ve firmanızın işlem hacmine göre farklılık göstermektedir.

Farklı yöntemlerle satış ve stok yönetebilirler:

  • Pazaryeri, kendi yönettiği bir depoya stokları alıp,  satışları bu depodan çıkabilir. Bu yöntemde depo kirası, elleçleme ve satış komisyonu ödemek durumunda kalır firmalar ve belirli aralıklarla stok mutabakatı yapılır. Tabii ki şartlar anlaşmalara göre farklılık gösterebilir. Bu süreci sadece amazon yapıyor sanıyorum, diğer pazaryerlerinde denk gelmedim.
  • Pazaryeri siparişi alıp direkt ilgili firmaya iletir, firma kendi stoklarından siparişleri karşılar. Bu durumda sadece komisyon öder firma. Bu yöntem o kadar yaygın ki, farklı Pazaryerlerine standart şekilde entegre olabilmeniz adına entegrasyon firmaları var ve oldukça başarılılar. Tek bir entegrasyon altyapısı ile birden fazla pazaryerine entegre olmanızı ve yeni pazaryerlerini hızlıca devreye almanızda çok etkili bir çözüm.

Pazaryerleri artık e-ticaret süreçlerinin çok önemli bir parçası oldu. Çok uzun zamandır e-ticaret sitesi olarak faaliyet gösteren firmalarda bile pazaryerleri kendi sitelerini geçmiş durumda.Benim kişisel görüşüm, kurumsal şirket siteleri yavaş yavaş yok olup, tüm işlemler  pazaryerleri üzerine doğru kayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × one =