Cuma, Mart 15, 2024
SAPSAP Kariyer

Yeni Başlayan SAP Profesyonellerine Tavsiyeler

Ülkemizde SAP ekosistemi yeni projeler sayesinde sürekli olarak büyüyor. Ekosistem büyüdükçe, hem projede yer alan, hem de proje sonrası danışman firmada ya da direkt olarak SAP müşterisi firma bünyesinde istihdam edilen SAP danışmanı / SAP uzmanı ihtiyacı artıyor. TM/eWM gibi yeni ürünler için zaten çok kısıtlı kaynak sayısı, ama SAP’nin en temel modüllerinde bile yetişmiş SAP profesyonelleri arzı, talebi yeterince karşılamıyor.Böylece firmalar sürekli SAP danışmanı/uzmanı yetiştirmek durumunda kalıyor.

Ben de bu konuda, yeni başlayacak olan ve kariyerinin henüz başında olan genç arkadaşlarıma ufak tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

• İşe başladıktan kısa bir süre sonra ben bu işi çok iyi biliyorum hissine kapılmayın. SAP çok uzun süren bir macera, her işte her projede yeni şeyler görürsünüz. 20 günde bu modülü öğrenemedim demek ya da henüz 3 aylık danışmanken 2. modül öğrenmeyi istemek pek doğru değil.Elinizdeki işi en iyi şekilde yapabilmek adına, tüm ayrıntıları bilmeniz çok değerli. Her konuyu azar azar bilmektense, bir konuyu tüm detayı ile bilmek ve tamamına hakim olmak şüphesiz daha değerli.

• Beraber çalıştığınız sizden kıdemli kişilerden(Senior) olabildiğince faydalanın. Boş zamanlarınızda arkadaşlarınızla chat yapmak yerine, üstatlarınıza soru sorun ya da onların ne yaptıklarına göz atın. Unutmayın ki onlar sizin geçtiğiniz veya geçeceğiniz yollardan geçti ve hazır tecrübelerden faydalanmak sizin gelişiminizi oldukça hızlandırır.

• SAP dokümanlarını detaylı bir şekilde inceleyin. SAP dokümanları tüm süreçleri ve SAP’deki işlevleri detaylı bir şekilde anlatır. Zaten sertifika sınavlarına da bu dokümanları okuyarak hazırlanacaksınız. Bu dokümanları okuldan mezun olur olmaz okumanız pek işe yaramayabilir, çünkü biraz süreç ve iş bilgisine sahip olmak gerekir. Bir süre tecrübe edindikten sonra bu dokümanlara farklı bir bakış açısıyla tekrar göz atmak bilginize olumlu katkı yapacaktır. Standart SAP dokümantasyonlarına ek olarak, ülkemizdeki profesyonellerin yazdıkları kitaplar da sizlere değerli kaynaklar olabilir.

• Sürekli araştırın. İnternet bu konuda inanılmaz bir hazine. Sizin gördüğünüz hataları ya da size gelen talepleri ilişkin çözümleri internette onlarca SAP profesyoneli detaylandırmış ve size hazır olarak sunuyor. Bizim üstatlarımız nasıl bu sorunları çözüyordu internette pek kaynak olmadan bilmiyorum, ama internet sayesinde bazı sorunları çözmek eskiye göre daha kolay. Yeni veya az kullanılan SAP ürünlerinde kaynak bulmak biraz daha zor olabilir, ama oturmuş ürünlerde kaynak sıkıntısı yaşamazsınız.

• İletişim becerilerinizi geliştirin. Sadece bu işte değil, ne iş yaparsanız yapın, iletişim becerileri sizin en büyük ihtiyacınız. Bazen bir müşteriyi bir şeye ikna etmek için, bazı durumlarda da talebin imkansız olduğunu anlatmak için iletişim becerilerine ihtiyaç duyacaksınız. Etrafınızda sizden daha kıdemli insanları gözlemleyerek hangi durumda nasıl iletişim kurmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

• Fazla mesai ve seyahatler için hazırlıklı olun. Ülkemizdeki projelerin genelde olması gerekenden çok daha kısa bir sürede planlandığından, bu zaman kısıtlaması genelde daha fazla mesai anlamına gelir. Bu mesailer yorucu olsa da, kısa vadede daha fazla bilgi edinmenizi sağlayacağından, bu durumu bir fırsat olarak görmelisiniz.

Benzer yazı için:

Müşteri tarafı mı danışmanlık mı?

12 thoughts on “Yeni Başlayan SAP Profesyonellerine Tavsiyeler

  • arslan

    Hocam, SAP danışmanlığına junior olarak başlayıp daha sonra sizin gibi SAP danışmanlığını bırakıp ne gibi alanlarda iş hayatımızı devam ettirebiliriz? Yani SAP danışmalığı süresince edineceğimiz bilgi ve birikimler farklı alanlarda bize avantaj sağlar mı ? Sağlarsa bu avantajları söyleyebilir misiniz?

    Yanıtla
  • Cem Solmaz

    Merhaba,
    ben yine SAP üzerine kariyerimi sürdürdüm. IT dışında bir kariyer planlıyorsanız SAP teknik bilginiz pek işe yaramayacaktır ama danışmanlık sürecinde kazandığınız sosyal beceriler size avantaj sağlayabilir. Ayrıca kazanılan süreç bilgileri, bu süreçlerle alakalı pozisyonlarda işe yarayabilir.
    Önünüzde birçok opsiyon olduğundan çok geniş bir konu, aslında tek bir doğru cevabı da bence yok. Edinilen tecrübe ve seçilen kariyer rotasına göre farklı durumlar oluşabilir. Aklınıza gelen soruları linkedin ya da mail üzerinden de detaylandırabiliriz.
    Selamlar.

    Yanıtla
  • ahmet

    hocam benim en çok merak ettiğim yeni başlayanlar çok eziliyor ve çok az para kazanıyor lafı. bu doğrumu? ben mühendislik fakültesi mezunuyum ve iş alanların genelde labaratuvar ortamları test ekipmanları ar-gev türü şeyler ve suan için mühendislerin maaşı 2019 da ne 3500 civarı suan yeni başlayan sap danışmanı olsam bu ücretin altında mı almış olurum yoksa üstündemi ? kimisi asgari ücret alırlar der yorumlarda bloglarda bu doğrumu?

    Yanıtla
  • Cem Solmaz

    Çalışma saatleri ve alınan maaş işe ve firmaya göre değişir. Kariyer rotasını seçerken, bu iş beni mutlu eder mi ve uzun vadede ne olacağım sorularını sorarsanız kendinize, sonuçları sizi daha mutlu edecektir. Başlangıç maaşları çoğu işte düşük.

    Yanıtla
  • Hakan

    Merhaba. Junior SAP Danışmanı olarak yakın zamanda işe başlayacağım fakat şu an hiçbir fikrim yok. Beni aydinlatma şansınız varmı acaba? Teşekkürler

    Yanıtla
    • Adem

      Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler hocam. Şahsım olarak yaklaşık yedi yıl endüstriyel fabrika otomasyonu alanında Plc yazılımları, scada çizimleri, sonrasında ise otomasyona bagli is analistligi ve satış alanlarinda çalıştım. Şu anda 30 yaşındayım. Bir medya firmasında it departmanında iş analisti olarak iki aydır çalışıyorum. Fakat tam olarak beklediğimi bulamadım. Sap konusunda ilerlemek istiyorum. Abap konusu c# vs türünden yazılımlarla ugrasmadigim için pek yakın gelmedi. Otomasyonda Fbd blok diyagramları başka bir yazılım türü cunku.
      Sap Danışmani olarak ise girmek faydali olabilir diye düşünüyorum. Endüstri mühendisi olarak hangi modülde ilerlemek faydalı olabilir, bir çok ürün var ve açıkçası işin icinden çıkamadım nereye hangi tarafa yönelmek gerekir, tavsiyeleriniz nelerdir, kitap yayın olarak bilmemiz gerekenler hangi konulardir? Bu sektöre geçmek isteyen bircok insan var. Yardımcı olma mahiyetinde tavsiyelerinizin büyük katkısı olacaktir.
      Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

      Yanıtla
      • Cem Solmaz

        Merhaba,

        bence endüstri mühendisliğine tüm lojistik modüller uygundur, başta PP ve MM en uygunları olabilir. Ama her modülde başarılı olabilirsiniz, sizin biraz ilgi alanınız ya da merakınıza bağlı.

        Modül seçimi yapmadan kitap/yazı vb öneriler pek doğru olmaz, modül seçiminden sonra SAP’nin temel dokümanları size yardımcı olacaktır.

        Selamlar

        Yanıtla
  • Cem Solmaz

    Merhaba, aydınlatıcı birkaç yazı yazı var sitede, yine aklınıza bir soru gelirse mail ile ulaşabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım. Selamlar.

    Yanıtla
  • Adnan

    Hocam merhaba İktisat Fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Daha önce kurumsal bir firmanın lojistik biriminde yaklaşık 1 yıl kadar Sap yazılımını kullandım,kendimi Sap modül danışmanlığı alanında kariyer yapmak için nasıl eğitebilirim? İşe başlamadan önce hangi konuları kavramam gerekir. Firmalara hangi türden başvuru yapabilirim? Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cem Solmaz

      Merhaba,

      Biraz genel bir soru aslında. Eğitim için birçok kaynak/online/offline eğitim var. Hangi modülde çalışacağınız konusunda kararınız varsa eğitim faydalı olabilir.
      Hangi konuları kavramanız gerektiği ve başvurularınız sizin aslında karar vermeniz gereken konular.
      SAP kullanmak ve danışmanlık yapmak oldukça farklı konseptler. Biri araba üretmek, diğeri araba kullanmak gibi. Tavsiyem biraz daha araştırıp hangi modülde ilerlemek istediğinize karar verip, ona göre kendinizi hazırlamanız.

      Yanıtla
  • Serkan

    Merhaba Hocam

    Başka ERP programlarında(Odoo ERP, CPM Erp) önce proje danışmanlığı sonrada Proje Yöneticiliği görevlerinde bulundum. Şu anda işten ayrıldım ve bu programlarda çok fazla iş fırsatı olmadığından ve zaten uzun zamandır da sap camiasına geçiş yapmayı düşünüyordum. Benim sorum şu olacak, şu anda proje yöneticiliği yapacak kadar bilgi ve tecrübem var. Yani analiz, arge, tasarım, kod yazma ve tüm süreci yönetebilirim. Ancak sap tarafında hiç tecrübem olmadığı için nasıl bir geçiş yapabilirim? Sanırım junior olarak başlatmazlar. Birde kafamdaki en büyük soru bu durumda ne kadar bir maaş ile başlayabilirim.

    Not : Yaptığım işi seviyorum ve ilk öncelikli baktığım kesinlikle maaş değil. Ancak şu anda evliyim ve hayatımı idame ettirebilmek için belli bir rakam ihtiyacım var. ondan dolayı maaş ile ilgili sorum oldu.

    Yanıtla
    • Cem Solmaz

      Merhaba,
      Proje yönetimi bence SAP’den bağımsız olduğundan fırsat bulabilirsiniz ama ne kadar kazanacağınız konusunda sizi yönlendirmem doğru olmaz, ben de maaşlı bir insanım 🙂

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × one =