Cumartesi, Mart 16, 2024
Proje Yönetimi

Agile vs Waterfall

Agile ile ilgili genel bir yazı paylaşmıştım. Bu yazıda da Agile( çevik) yaklaşımların klasik waterfall ( şelale) proje yönetim metodolojisi ile kıyaslamak istiyorum. Yani klasik deyimiyle Agile vs Waterfall  yazısı yazmak istedim.

Agile yaklaşımların avantajları ya da üstünlüklerini sıralamak istersek:

  • Sürekli Geri Bildirim: Yazılım ekipleri her parçayı teste verdiğinde süreç test edilir ve geri bildirim gelir. Hatalı temel üzerine hatalı ek özellikler eklenmez, hata ilk noktada çözümlenir.  Ayrıca waterfall metodundaki gibi aylarca geliştirme dönemini beklemeden, kullanıcılar sürekli küçük parçaları test ettiklerinden, projeden kopmamış olur. Yazılımcılar ve test eden kullanıcılar arasında da sürekli bir aktif iletişim oluşur.
  • Esneklik: İlk yazıda da belirtildiği gibi, test sürecinde projenin tüm geliştirme safhası bitmediğinden, gelebilecek değişiklik talepleri daha esnek şekilde yönetilir. Belki de bu yaklaşımın en büyük faydası budur.
  • Şeffaflık: Tüm geliştirilen ürünler  daha sık test edildiğinden, projenin her aşaması daha yakından takip edilir tüm paydaşlar tarafından.

Agile bu kadar olumlu tarafları varken, olumsuz taraflarını da irdelemek gerekiyor.

  • Sürekli Paydaş Katılım Zorluğu: Waterfall metodunda kullanıcı test planları bellidir. Agile yaklaşımlarda ise tüm geliştirilen parçalar test edildiğinden, kullanıcıların aralıksız test ve geri bildirim yapmalarına sebep olur, bu da zaman kısıtı yaşayan kullanıcılarda büyük problem yaratabilir. Oldukça yüksek katılım gerektirir paydaşlar için.
  • Terminleme Zorluğu: Sürekli gelen değişiklik talepleri, işin bitiş tarihini öngörmeyi zorlaştırır. 100 Birim tahmin edilen iş, esnekliğin getirdiği rahatlıkla 200 birime kadar ulaşabiliyor. Bu da termin verme sürecini oldukça zor bir hale getiriyor.
  • Bütçeleme Zorluğu: Yine yukarıda belirtilen durumdan dolayı, ne kadar kaynak kullanılacağını öngörmek zor hale gelmektedir. Ülkemizde de proje başında ve sonunda ilk kontrol edilen bütçe ve gerçekleşme oranları olduğundan,  bütçe tahmini ve yönetimi agile yaklaşımlarda bilgi ve tecrübe gerektirmektedir.

  Genel bir yargı, büyük projeler için waterfall, elinizde birçok küçük proje varsa agile daha uygun olduğu yönünde. Sanırım bu yargı da büyük projelerde de agile yaklaşımların uygulanmasını arttıkça değişecektir.

Konuyla ilgili bir yazıyı da ek okuma olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven − 8 =