Çarşamba, Eylül 18, 2024
SAP Kariyer

SAP Danışmanlığını Bırakmak

Türkiye’de yurtdışındaki meslektaşlarıyla kıyasladığımızda SAP danışmanlık profili oldukça yüksek. Bunun temel sebebi pratik ve aceleci bir millet oluşumuz ve müşterilerin SAP projesi sürecinde eski sistemdeki tüm özellikleri fazlasıyla talep etmeleri. Ben de bu ekosistemde 6 yıla yakın bir süre MM-WM danışmanlığı yapma fırsatı buldum. Yurtiçi ve yurtdışında birçok projede görev aldım. SAP projeleri insana bilgi olarak çok büyük katkılar sağlamakla beraber, zaman ve sosyallik açısından oldukça zarar verici bir tempoda. Beraber çalıştığım ve yaşça benden büyük danışmanları gözlemlediğimde, çocukları ve aileleri ile bile yeterli zamanı geçiremediklerini farkettim. Ben de bu şekilde bir hayatın, uzun vadede beni pek de mutlu etmeyeceğini düşündüm. Tabii ki bu kararı alırken bu işin avantaj ve dezavantajlarını düşünüp karar vermek gerekiyordu.

Avantajları sıralayacak olursak:

• Daha hızlı tecrübe ve bilgi sahibi olmak: Yüksek tempolu çalışarak ve farklı sektörlerde projeler tamamlayarak, sıradan bir ofis işine göre çok daha hızlı tecrübe edinilebilir.

• Geniş network imkanı: Farklı firmalarla ve danışmanlarla beraber çok daha geniş bir network oluşturabilirsiniz.

• Yüksek Kazanç: Diğer işlerin çoğunluğuna kıyasla, daha yüksek maaş ya da fatura kesiyorsanız kazanç elde edebilirsiniz.

Dezavantajarı sıralamak gerekirse:

• Fazla mesai: Özellikle canlı öncesi ve sonrasında mesailer iyice uzaması projelerde olağan bir durumdur.

• Sürekli yurt içi ve yurt seyahat ve otellerde konaklama: İlk başta kulağa havalı ve hoş gelse de, bir süre sonra otel veya havalimanı görmek istemezsiniz, akşamları eve gidip uzanmak lüks haline gelir.

• Sosyal hayatın kısıtlanması: Arkadaşlarınız ve ailenize zaman ayırmanız zorlaşır, bu da etrafınızdaki insanları ve sizi mutsuz etmeye başlar.

• Kariyer rotasının belirsizliği: Danışman her zaman danışmandır, kıdemli, takım lideri vs olabilirsiniz ama sonuçta teknik olarak aynı işi yaparsınız. İş yeri sahibi olsanız da genelde çalışanınızla aynı işi yapıyor olursunuz.

• Proje Kalitesi: Yapılan işlerin ve projelerin kalite olarak sizi tatmin etmemesi, sürekli düşen profillerle çalışmak her gün daha da zorlayıcı olabilir.

• İş Çeşitliliği: Belirli bir süreden sonra tüm yapılan işlerin bir kısmı sıradanlaşır. Örnek olarak farklı sektörlerden farklı firmalarda birebir aynı işleri yapmaya başlarsınız.

Avantajları ve size kazandırdıkları birçok insan için çok önemli de olsa, terazinin diğer tarafındaki, hayatımızda değerini pek bilemediğimiz ama yokluğunda değerinin farkına vardığımız zaman kriteri benim için daha önemliydi. Kariyer rotasının da bulanık olması beni açıkçası danışmanlığı bırakmaya itti.

Danışmanlığı bıraktıktan sonra hiç pişman olmadım, şu anda 3. şirketimde çalışıyorum, özellikle perakende sektörüne dahil olduğumdan beri belki danışmanlıktan daha yüksek bir tempom var, ama geceleri geç de olsa evime dönmek benim için en önemli kriter.

Benzer yazı için:

Müşteri tarafı mı danışmanlık mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × five =