Perşembe, Kasım 14, 2024
Bilgi Teknolojileri

Web X.0

Son zamanların popüler konularından birisi de web 3.0 ve/veya web 4.0 teknolojileri. Hepimiz daha web 3.0 konseptini yeni yeni duyarken hızlı değişen teknoloji dünyası bize hemen web 4.0 sundu. Peki nedir bu web X.0 teknolojileri dilerseniz çok detaya girmeden anlatalım.

Web 1.0: Web teknolojilerinin atası ya da kaba tabiriyle en ilkeli diye özetlenebilir. 1991-2004 yıllarında yaygın olan bu dönem, en basit anlatımıyla az içerik üretilen ve içeriklerin kullanıcılar tarafından sadece görüntülendiği dönemdir. Başka bir deyişle, basit web siteleri sadece tarayıcılar üzerinden ziyaret edilyor, kullanıcılar sadece önceden oluşturulmuş statik içerikleri görüntülüyor ve içeriklere katkı sağlayamıyorlardı.

Web 2.0: Web 2.0 ile birlikte kullanıcılar artık hazır içeriği görmekle beraber, bu içeriğe katkıda bulunmaya başladılar. Bu durum hem teknolojik bazı gelişmelerin sebebi ve sonucu olmakla birlikte, günümüzde çoğumuzun aktif olarak bir parçası olduğu  podcast,  Kişisel Blog,  Sosyal medya vb oluşumları beraberinde getirdi. Başka bir deyişle, kullanıcılar aynı zamanda içerik üreticileri oldular. Bestelediğiniz bir şarkıyı, çektiğiniz bir video veya resmi yayınlayabilir ya da kişisel deneyim ve fikirlerinizi bir blog ile paylaşabilir hala geldiniz.Bu durum ilk bakışta basit bir olgu gibi görünse de, şu anda kullanılan tüm dijital pazarlama araçlarının bu teknoloji ve  ürünleri kullandığını unutmamalıyız.

Web 3.0: Web 3.0 ise artık herkese aynı içeriği göstermek yerine, kişilere özelleştirilmiş içerik ve tasarım olarak nitelendirilebilir. Örnek vermek gerekirse, sürekli kullandığınız bir tarayıcıdaki arama motoru sonuçları ile aktif kullanmadığınız başka bir tarayıcıdaki arama motor sonuçları farklılık gösterir. Ya da size gösterilen sonuçlar ile farklı bir kişinin aynı aramadaki sonuçları farklılık gösterecektir. Bu teknolojiye Semantic ya da anlamsal web denmektedir ve web sitesinin içerilkleriyle birlikte içerilklerin anlamları da fark yaratmaktadır.

Web 4.0: Web 4.0 ise tamamen sanallaştırılmış altyapıların kullanıldığı web teknolojisidir. Tabii ki Arttırılmış gerçeklik( Augmented reality) ve yapay Zeka ( artificial intelligence) altyapıları bu teknolojilerde önplana  çıkıyor.Bu teknolojinin en büyük faydası, kullanıcıların kendi terminallerine bir uygulama kurmadan direkt sanal altyapıda ilgili uygulamaları kullanabilmeleridir. Tabii ki bunu gerçekleştirebilmek adına çok yüksek bağlantı hızları gerekmektedir.

Teknoloji hızla ilerliyor, teknolojinin bu hızlı ilerleyişi web teknolojilerine ve hayatımıza daha ne kadar etki edecek ve neler getirecek birlikte göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen + 18 =