Basic Vs Advanced EWM
SAP kullanan firmalar ya da SAP projesi yapacaklar, entegrasyon derdini ortadan kaldırmak adına WMS olarak genellikle eWM’i tercih ediyor. Bunu yaparken de tabii ki lisanslama ve eWM paketi oldukça önemli. Bu yazıda da temel hatlarıyla eWM basic ve eWM advanced farklarını yazmak istedim. Türkiye’de eWM projeleri arttıkça, standart pakette sunulan özellikler ve lisanslama da insanların aklındaki en önemli sorulardan bir tanesini teşkil ediyor.
eWM eskiden genelde ayrı bir makineye kurulur, SAP ERP ile entegre olurdu. S/4 HANA 1610 versiyonu ile embedded şekilde entegrasyon gerektirmeden direkt olarak kullanılabildiğini önceki yazılarda belirtmiştim. Aslında yine iki sistem gibi davransa da, alan ve gönderen sistem aynı olduğu için aslında ilginç bir durum da oluşuyor.
Basic EWM aslında eski WM ( Warehouse Management) modülünün ikamesi gibi, temel depo süreçlerini yönetebileceğiniz bir ürün olarak ek lisans bedeli ödenmeden kullanılabiliyor. Temel özellikleri de alttaki resimde bulunabilir. Ortalama bir depoyu rahatlıkla yönetebileceğiniz fonksiyonlar hazır olarak size sunuluyor.
Advanced EWM ise, özellikle hareketliliği yüksek ve verimliliği arttırmak isteyen depolar için, pakette hazır olarak Basic versiyonuna göre çok daha fazlasını sunmaktadır. Tabii ki bu ek özellikler, Depoda günlük işlem yapılan teslimat kalemi( inbound+outbound) bazında bir lisanslamaya tabii ve ayrıca kullanıcı lisansı da (logistics user) farklılık göstermektedir.
Şahsi kanaatim, advanced içindeki Labour Management, VAS (Value added Services) ve Kitting çok popüler ve şirketler için olmazsa olmaz fonksiyonaliteler olmasa da, toplama süreçlerini ( picking) verimli hale getiren Wave management oldukça değerli bir özellik. Özellikle E-ticaret toplama sürecinde oluşturduğu verimlilik oldukça yüksek. Toplamada her teslimatı tek tek toplamak yerine, belirli kurallara göre bunları gruplandırıp, toplama dalgası oluşturmak ve bunları kuyruklara atamak, depo içinde atılan toplam adım sayısını oldukça azaltabilir.
Advanced eWM ile gelen Yard Management sürecinin bir parçası olan Transportation Unit, önemli bir özellik olabilir firma ihtiyaçlarına ve süreçlerine göre. Özellikle büyük sevkiyatlar yapan ve bunları birden fazla teslimatı aynı araca yükleyerek yapan depolarda, her teslimat için ayrı ayrı yapılan işlemleri hızlandırmak ve kamyonlaştırma adımı oluşturmak verimlilik ve takip açısından değer yaratabilir. SAP TM ile TU’ların entegre olduğunu söyleyebiliriz.
Özetle, çok karışık depo süreciniz yoksa, Embedded Basic EWM çoğu firmanın ihtiyacını karşılayacaktır. Operasyonel olarak hacimli bir deponuz varsa ve verimlilik yaratmak zorundaysanız depo süreçlerinde, Advanced EWM sizin için uygun olacaktır. Tabii ki bu kıyası yaparken, verimlilikten gelen kazanç ile, lisansa ödenecek ücretlerin kıyaslaması ve geri dönüşü hesaplanarak karar verilmelidir.