Perşembe, Nisan 25, 2024
Perakende

SAP ve POS Çözümleri

   Bildiğiniz üzere, ne kadar CAR üzerine yatırım yapılsa da, SAP uçtan uca bir perakende çözümü sunmayı planlamıyor. Yani tüm backoffice, depo ve mağaza içi süreçleri için SAP çözüm sunsa dahi, POS satış ekranlarını SAP hiçbir zaman out of the box olarak ( hazır yazılı paket dahilinde) sunmayacak. Burada SAP kullanan ya da kullanmak isteyen perakendecilere 3 seçenek kalıyor.

  • NonSAP bir POS çözümü alıp SAP ile entegre etmek
  • SAP üzerinde POS çözümü geliştirmek ya da SAP partner firmaları tarafından yazılan paketleri tercih etmek
  • Başka bir SAP ürününde ( Hybris, CAR) POS çözümü geliştirmek

Bu yazıda, bu tercihlerin avantaj ve dezavantajlarını tecrübelerimden faydalanarak sizlere aktarmak istedim.

NonSAP bir POS çözümü kullanmanın ilk akla gelen avantaj-dezavantajlarını sıralamak gerekirse:

Avantajları:

  •  SAP  online çalışmak zorunda. SAP sisteminiz down olsa bile, bu tarz sistemlerle satış kesintisi yaşamazsınız. Hatta bu sistemlerin bir çoğu, bağlantı dahi olmadan POS süreçlerinin çoğunu( Gift Card bakiye sorgulama, kupon sorgulama, iade alma vb. dışında ) offline olarak yürütülmesine izin vermektedir. Bu çağda hala internet kesintisi tabii ki pek konuşulmaması gerekiyor ama bu tarz bir özellik gerektiğinde çok büyük avantaj sağlayabilir.
  • Bu tarz POS çözümleri genelde SAP’ye kıyasla daha basittir. Kullanım olarak ve bakım süreçleri değerlendirildiğinde genelde daha oturmuştur. POS süreçlerindeki ihtiyaçlarınız genelde hazır olarak size sunulur.

Dezavantajları:

  •  Gün  sonlarında toplu olarak tüm mağazalardan satış verisi gelir. Bu entegrasyonun sorunsuz çalışması ve çıkan hataların hızlıca giderilmesi gerekmektedir. Özellikle satışlar ay sonlarında hatasız şekilde tamamen aktarılmış olmalıdır. Her sabah bu kayıtların kontrol edilip, hataların giderilmesi operasyonel bir yük getirmektedir.
  • Satış verileri anlık SAP’ye akmadığı için, anlık stok bilgisi SAP’de bulunmamaktadır. Omnichannel mantığında bu durum büyük dezavantaj oluşturduğundan, SAP CAR ile bu sorunu çözmektedir. Ama CAR kullanmadan gerçek bulunurluk hesaplanması pek mümkün değildir.
  • Genelde ilgili POS ürününün çok fazla danışmanı olmaz, belirli firmalarla zorunlu olarak çalışıp, tedarikçinize mahkum olabilirsiniz ürüne bağlı olarak.

SAP POS çözümü için avantaj ve dezavantajları sıralamak gerekirse:

Avantajları:

  • Herhangi bir aktarım zorunluluğu bulunmaz. Satışlar zaten anlık SAP’de oluştuğu için, stoklar, muhasebe bakiyeleri anlık olarak güncellenir. Anlık stok görmek ufak istisnalar dışında mümkündür.
  • ERP’den alınması gereken bilgiler( hediye çekleri, başka mağaza depo stokları, kargo takibi vs) entegrasyon gerektirmeden anlık olarak kasa sisteminden ulaşılabilir.
  • Herhangi bir hatalı fiyat/kampanya, entegrasyon süreci beklenmeden anlık olarak düzeltilebilir.

Dezavantajları:

  • Tüm Kasalar SAP’de koştuğundan, kasalardaki yoğunluk SAP’de performans sorunları yaşatacaktır. Özellikle kasaların yüksek tempoda çalıştığı bir firmaysanız, SAP altyapısı için çok büyük kaynaklar satın almanız ve sürekli Basis anlamında kontroller/ iyileştirmeler yapmanız gerekmektedir.
  • Yukarıdaki maddenin tam tersine, backoffice tarafındaki bir çalışma( edefter yüklenmesi, finansal raporlar alınması vs)  mağaza ekranlarını yavaşlatabilir ki bu çok büyük bir sorun teşkil etmektedir. Tüm performans sorunları daha uzun kasa kuyrukları ve memnuniyetsiz müşteriler demektir.
  • Kasalarda SAP kullanmak demek, her kasa noktası için SAP lisansı anlamına gelmektedir. Kasa sayısı arttıkça bu maliyet çok yüksek olabilir. Lisans bakım maliyetleri de toplam sahip olma maliyetine dahil edilmelidir.
  • Herhangi bir SAP ya da network kesintisinde, offline satış özelliği olmadığından tüm mağazalarda ya da network kesintisi olan mağazalarda satış yapılamayacaktır. Bu çağda bu durum yaşanır mı demeyin, yılda 1 saat bile satış yapamamak kötü bir itibar yaratacaktır.
  • Herhangi bir kodsal, sistemsel ya da anaverisel sorunda satışlar durabilir. Örneğin bir kar merkezindeki bir alan yanlış tanımlandığından dolayı muhasebe belgesi oluşturulamadığından satışlar durmuştu ilgili mağazada. Hızlıca bulup müdahale edilmesi gereken bu durumlar  büyük risk teşkil etmektedir.
  • Yukarıdaki maddeye benzer olarak, SAP’de yapılan değişiklikler kasada satışların durmasına yol açabilir. Örnek vermek gerekirse, MARA tablosunun append structure’ı canlıya taşınırken satış yapılamaz. Bu sebeple bu tarz değişiklikleri devreye alırken doğru planlama yapılması gerekmektedir.

   CAR ya da Hybris üzerinden POS şu anda pek yaygın değil, ama doğru kurgulanırsa ve firma boyutunuz ile altyapı yatırımlarınız orantılı ise firma koşullarına bağlı olarak belki de en doğru çözüm olabilir.

   Yukarıdaki yazılanları özetlemek gerekirse, perakende için farklı POS alternatifleri var, fakat firmalar kendi süreç ve sayısal değerlerine uygun çözümleri seçmeliler. Şahsen günde 10.000 faturadan fazla kesiyorsanız ve iç kaynağınız olarak hızlı müdahale edebilecek bir ekibiniz yoksa SAP POS pek uygun bir çözüm olmayabilir diye düşünüyorum mevcut tecrübelerimden.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 − five =