SAP S/4Hana On Premise Lisans Modeli
SAP, son yıllarda lisanslama modellerinde farklı metrikler ve yöntemler uygulamaya başladı. Bu konudaki en güncel örnek, çoğu firmanın nereden geldiğini anlamadığı bir şekilde, Digital access lisansı SAP müşterilerinden talep edildi. Digital access, nonSAP bir uygulamadan SAP’ye direkt atılan kayıtlar için alınan bir lisans. Bunun dışında, on premise olarak kullanılan S/4 sistemlerde genel olarak iki çeşit lisanslama var:
Modül Bazlı Lisanslar: SAP projelerinin bildiğiniz üzere farklı kapsamları vardır. Bu farklı kapsamlar SAP’nin farklı ürünlerinin kullanılmasını gerektirebilir. Örnek olarak, advanced eWM kullanacaksanız, aylık gelen ve giden teslimat kalem sayılarınızla orantılı olarak bir lisans almanız gerekiyor. Ya da kredi limitlerini kontrol ediyorsanız müşterileriniz için, Finance for receivables lisansı almanız gerekiyor. PP Detailed Scheduling için satınalan malın maliyetiyle orantılı olarak baremlenen bir lisans alınmalıdır.Yukarıdaki digital access de belki bu kategoriye dahil edilebilir
Kullanıcı Bazlı Lisanslar: Kullanıcı sayıları ve tipine göre lisanslama yapılmasıdır. SAP burada da hassas davranmaktadır. Aynı kullanıcı birden fazla aynı anda oturum açması gibi durumlar SAP lisans denetim sürecinde ilk sorgulanan durumlardan bir tanesidir. Bununla birlikte, lisanslanan kullanıcıların tipleri ile aktiviteleri de eşleşmelidir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum. Kullanıcı bazlı kullanıcılar arasında, aslında ilgili modülün kullanımını da kapsayan lisanslar vardır. Örnek vermek gerekirse, SAP Real Estate modülündeki kullanıcı tipi, ki oldukça pahalı bir lisanstır, Real estate modül işlem kodlarına giren kullanıcıların listesi ile denetlenir.
Bu lisanslara ek olarak, Hana kullanıyorsanız tüm lisanslarınız %15 Hana bedeli eklenmektedir. Özellikle bütçe yaparken genelde bu adım atlanıyor(kendimden biliyorum).