Salı, Ocak 21, 2025
SAP Kariyer

Freelance SAP Danışmanı Olmak

Hemen hemen bütün SAP danışmanlarının aklında bir gün Freelance SAP danışmanı (Serbest çalışan) olma hayali vardır.  Özellikle bu işe yeni başlayanlar, freelance danışmanlarla tanışınca akıllarının bir kenarına bir gün ben de freelancer olmalıyım fikrini yazarlar. Bazısı bunu bir hayal olarak bırakır ama bazıları bu hayali gerçekleştirir. Tabii ki freelancer çalışmak ve bir danışmanlık şirketinde çalışmanın arasında çok büyük farklar var. Bu yazıda bu farkları sizlere anlatmak istiyorum.

Freelancer çalışmanın faydaları nedir ve neden freelance SAP danışmanı olunmalı ?

  • Öncelikle kişisel marka değeriniz artar. Danışmanlık firmasında çalışırken yaptığınız işlerde sizin kişisel markanız değil, size iş veren firmanın markası ön plana çıkar. Ama freelancer olarak bir proje tamamlarsanız, bu sizin kişisel başarınız olarak bilinir. Ayrıca, bir şirket çalışanı olmak  ile freelance danışman olmak arasında da bir marka değeri farkı vardır.
  • Firma çalışanı olarak gideceğiniz projelere siz karar vermezsiniz. Sizi proje yöneticileri bir projeye dahil eder ve siz o proje tamamlanıncaya kadar o projede görev alırsınız. Freelancer olunca ise müşteri seçme hakkınız vardır. Ayaklarınızı geri geri gittiği müşterilere, eğer alternatifiniz varsa, gitmeme özgürlüğünü sonuna kadar kullanabilirsiniz. Tabii ki gitmediğiniz her müşteri, boş günleriniz oldukça çalacağınız daha az kapı anlamına geliyor, bunu da unutmamak gerekiyor.
  • Geliriniz şirket çalışanına göre daha fazladır. Çünkü şirketler kar etmek için kurulan örgütlerdir. Siz kendi kazandığınız parayı direkt kendiniz alırsanız, aracıyı ortadan kaldırmış ve daha çok para kazanmış olursunuz. Tabii ki kesilen fatura kadar geliriniz olduğu, elinize o kadar para geçecek anlamına gelmiyor.Geliriniz üzerinden KDV, gelir vergisi, muhtasar, stopaj vs ödemeniz gerekiyor.

Freelance SAP danışmanı olmanın dezavantajları nelerdir?

  • Kişisel şirketinizde günlerinizi dolduramazsanız, geliriniz de aynı oranda düşecektir. Maaşlı işlerde her ay kazancınız sabittir, ama freelance olduğunuzda ise kazancınız aydan aya değişkenlik gösterir. Tatilde para kazanamamak gerçeğiyle tanışırsınız.
  • Kurumsal bir danışmanlık şirketindeyseniz, maaşınız her ayın aynı günü yatar. Freelance olunca ise fatura kestiğiniz firmanın ödeme gününde ve fatura kestikten belki altmış gün sonra ödeme alırsınız. Vade ( ya da SAP deyimiyle ödeme koşulu) teriminin ne olduğunu bizzat yaşarsınız.
  • Danışmanlık şirketinde bir müşteriye gittiğinizde arkanızda bağlı bulunduğunuz kurum vardır. Herhangi bir sorun yaşamanız durumunda bu sorunu çözecek profesyoneller vardır. Freelancer olduğunuzda ise arkanızda kimse olmaz, her şeyi kendiniz çözmek zorunda kalırsınız.
  • Şirket sahibi ya da ortağı olmak, birçok formaliteyi de beraberinde getirir. Mali müşavirlerle çalışmak, muhtasar, KDV vb ödemeler yapmak, yapılan harcamaların fişlerini toplamak ve onu müşavire ulaştırmak, firmalara fatura kesmek gibi hayatınıza bir çok yeni süreç eklenecektir.
  • Firma çalışanı olarak planlamayı sizin adınıza genelde şirkette proje yöneticileri ya da planlamacılar yapar. Freelancer olunca bu iş de sizin sorumluluğunuzda olacaktır. Hem danışmanlık yapmak, hem plan yapmak hem de bazen satış yapmak zorunda kalabilirsiniz.

   Bu yazıda avantaj ve dezavantajlarını bildiğim kadarıyla sizlere aktarmaya çalıştım, ama eski bir freelance danışman olarak tüm SAP danışmanlarına önerim, danışmanlıkta beş yılını tamamladıktan sonra uygun bir fırsat gelirse freelancer olmaları. İlk işi bulduktan sonra, iyi bir kişisel markanız varsa, günlerinizi doldurabileceğinizi düşünüyorum. Başarılı olamasanız bile hayatınızın bir bölümünde şirket sahibi olmak bence güzel bir deneyim.

   Freelancer olmak konusunda  güzel bir yazıyı da aşağıda paylaşmak istiyorum. Bu yazıyı okuduysanız Ümit Erol’un da yazısını okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

http://1e1consulting.com/tr/blog3/

SAP kariyerinde müşteri tarafında çalışmayı değerlendirmek isteyenler için de aşağıdaki yazı belki yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × four =