RPA Nedir
Günümüz iş dünyasında yenilikleri takip etmek ve bu yeniliklere ayak uydurmak için ciddi bir çaba sarf etmek gerekmektedir. Son zamanlarda şirketlerde kullanımı yaygınlaşan Robotic Process Automation ya da kısaca RPA, iş hayatında önemli bir yere sahip olan yeniliklerdendir.
RPA’i kısaca anlatmak gerekirse, bilgisayarımızda kurulan robot yazılımlar aracılığıyla, verilen kural ve senaryo dahilinde süreçlerin otomatize edilmesidir. Nasıl ki yeni başlayan bir iş arkadaşınıza bir işi öğretiyorsunuz ve o işi artık kendisi yapıyorsa, RPA sürecinde de bu öğretimi robota yapıyoruz ve robotlar bu kurallar bütününe göre davranıp, insanların yapacağı işi yapması beklenmektedir.
RPA’in en beğendiğim yanlarından biri bu uygulamanın tamamen sizin hayal gücünüzle sınırlı olması, aslında bu da neredeyse sınırsız kullanımı ve uygulaması olabileceği anlamına gelebilir. Şirketlerdeki kullanım alanları incelendiğinde, en çok geliştirilen uygulamalar otomatik fatura giren Robotlar, otomatik fiyat teklifi yapanlar veya otomatik planlama yapan robotik süreçler.
Peki özellikle kullanıldığı bir departman var mı diye soracak olursak, her departmanın bu şekilde otomatize edilebilecek illa ki süreçleri vardır, yeter ki RPA ile neler kazanabileceğini ortaya koyabilsin.Daha önceki yazılarımda teknolojinin bazı meslekleri yavaş yavaş ortadan kaldıracağından bahsetmiştim, işte o teknolojilerden bir tanesi de RPA.
RPA’nın temel faydalarını sıralamak gerekirse:
- Çalışan verimliliğini arttırma ya da personel sayısını azaltma
- Süreçlerdeki hata oranının minimize edilmesi
- Mesai saati boyunca değil, 24 saat çalışma imkanı
- Personelin daha katma değerli işlere yönlenmesini sağlar
RPA Nasıl Çalışır ?
Öncelikle hangi süreçte RPA uygulayacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Sonrasında bu süreçteki tüm olumlu ve olumsuz senaryoları çıkartmanız gerekiyor. Takdir edersiniz ki, sistem sorunsuz senaryolarda herhangi bir sorun yaşamaz, ama istisnai durumlarda ve hatalarda ne yapacağını da robotlara öğretmeniz gerekmektedir. Tüm bu kurallar bütünü ortaya çıktıktan ve istisnalar belirlendikten sonra, RPA geliştirmeleri yapılır ve test edilir. Test süreci başarılı ise bir pc’de 24 saat çalışabilen bir robot ile bu süreçler otomatize edilir. Tabii ki 1 robotun 24 saatte yapamayacağı kadar büyük bir iş yükü varsa daha fazla robot lisansı almanız gerekmektedir. Diğer taraftan, eğer bir robot bir RPA süreci içinde kullanılıyor ve boş zamanı varsa başka süreçlerde de kullanılabilir. Tıpkı çalışanlar gibi, robotların da kapasiteleri var, tabii ki insanlardan farklı olarak 24 saat çalışmaları gibi ufak bir farkla.
Doğal olarak bu yazıyı okurken bu sürecin firmanıza ne kadara mal olacağını aklınızdan geçiriyorsunuz. RPA uygulamaları genellikle ne kadar robot kullandığınızla ve RPA sürecinde ne kadar danışmanlık kullanıldığıyla ilgili. Yani bir robot kullanıyorsanız, ki birden fazla süreç için bir robot kapasitesi yetebilir, yıllık robot lisans bedeli ödersiniz. RPA süreç sayınız artıp 1 robot yetmiyorsa robot sayıları arttırılabilir. Bu standart fiyatlandırmanın yanı sıra, bazı firmalar oluşturduğu verimlilik üzerinden fatura oluşturabiliyor. Örnek olarak 2 FTE( full time employee- tam zamanlı çalışan) kadar verimlilik yaratan bir RPA uygulaması için, bu iki çalışanın brüt maaşının belirli bir oranında fatura kesmek isteyebilir.
RPA örnekleri hakkında bilgi almak isterseniz :