Perşembe, Kasım 14, 2024
Proje Yönetimi

Agile ( Çevik) Proje Yönetimi

Günümüzde her yerde her şeyin hızlı bir şekilde evrildiğini ve teknolojilerin sürekli geliştiği konuşuluyor. Teknoloji değişirken, teknololojiyi yönetme ve üretme yöntemleri de tabii bu değişimden etkileniyor.  Firmaların son yıllardaki ihtiyaçları ve yazılım süreçleri de bu duruma paralel bir şekilde evriliyor. Eskiden kullanılan proje yönetim metotları(waterfall) bu ihtiyaç ve süreçleri her zaman istenilen şekilde karşılamayabiliyor.

  Agile (Çevik) proje yönetim yaklaşımları bu sebepten  doğmuştur diyebiliriz. Agile bir proje yönetim metodolojisinden çok, aslında yukarıda da belirttiğim gibi bir yaklaşım tarzı. Bu yaklaşım tarzının altında aslında Lean Development,Test Driven Development( TDD), Feature Driven Development(FDD), Extreme Programming( XP), Scrum, Kanban vb bir çok araç ya da sistematik bulunmaktadır.

Yani Agile aslında bir felsefe, ve bu felsefe yazılımdan bağımsızlaşarak şirketlerdeki farklı departmanlara da etki etmiş durumda. Çoğu firmada Agile ya da Çeviklik, IT departmanları dışında da kullanılan bir kelime ve felsefe olmuş durumda. Çevik şirket, çevik süreç gibi ifadeleri toplantılarda duymuşsunuzdur.

 Peki nedir bu çevik yaklaşımların genel waterfall proje yönetiminden farkı? Waterfall proje yönetim modeli aşağıdaki fazlardan oluşur:

  • Proje Plan/Hazırlık
  • Analiz
  • Uygulama
  • Test
  • Canlı

Bu yöntemde en büyük sorun, ki ülkemizde karşılaşılmadığı bir proje yoktur, analiz tamamlandıktan sonra hatta özellikle test sürecinde gelen değişiklik talepleri. Özellikle büyük bir değişiklik istendiği zaman, projenin önceki saflarına dönülmesi gibi bir durum oluşmaktadır ve çok büyük bir risk teşkil etmektedir. Çünkü istenilen değişikliğin etkilediği diğer süreçler de ilk tasarıma göre yapılmış ve teste sunulmuştur.

Agile yaklaşımlarında ise, daha ufak çalışabilir parçaları sürekli test ederek ve geliştirerek bütünü tamamlama eğilimi vardır. Yani tüm projeyi tamamen geliştirip test etmektense, parça parça geliştirip test edilmesini sağlamak ve her test sonucuna göre tekrar kodları ve gerekirse tasarımı değiştirmeyi hedefler.

 Agile yaklaşımların son zamanlarda daha popüler olması, her proje için uygun olduğu anlamına gelmez. Başka bir yazı ile waterfall (şelale) yaklaşımları ile  bir kıyaslama yaparak avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − 17 =