Perşembe, Kasım 21, 2024
İş Zekası

SAP Analytics Cloud SAC

Daha önceki yazılarda da belirttiğim gibi, SAP tüm stratejisini HANA ve Cloud üzerine kurdu ve tüm yatırımlarını bu yönde  yaptı. S/4 Hana Cloud ile birlikte tabii ki İş Zekası ürünleri de Cloud’a taşınmalıydı. İşte SAP Analytics Cloud, eski adıyla SAP Business Objects Cloud, bu stratejinin bir sonucu olarak çıktı. En basit tanımıyla, SAP Analytics Cloud (SAC), SaaS ( Software as a Service) modeliyle çalışan bir İş Zekası ürünüdür ve Hana Cloud Platformun bir parçasıdır. Son dönemde ülkemizde yaygınlaşan bu ürünün temel avantaj ve dezavantajlarını sizlere değerlendirmek istedim.

Avantajları

  • SaaS oluşu: Ürün cloud bir ürün, sürekli de yeni özellikler ekleniyor ve güncelleniyor. On premise ürünlerdeki upgrade bekleyip, upgrade yapmanıza gerek bulunmuyor.
  • Rapor Yapma Kolaylığı:  Bir önceki firmamda 1 ayda Design Studio’da  hazırladığımız Dashboard’u neredeyse iki gün gibi kısa bir sürede SAC’da hazırladık. Tabii ki burada verilerin hazır olması, sadece görsellerin bu sürede yapıldığını belirtmek isterim.
  • Kolay Kullanım: Rapor yapmak o kadar kolay ki, son kullanıcılar da istedikleri raporları hızlıca kendileri geliştirebilir durumda. Bu da IT departmanındaki  kapasite ve iş  planlamayı alt üst eden ad-hoc raporlama taleplerinin azalması anlamına gelmektedir.
  • Hazır İçerik:  SAP sektör ve iş alanlarına göre hazır içerik sunuyor. Bu da rapor yapımını hızlandırmakta ve iş birimlerini yönlendirmede faydalı olabilecek bir özellik.
  • Kolay Entegrasyon: Power BI, Tableau gibi bir çok popüler BI tool var, tabii ki SAP ürünlerinin en büyük avantajı birbirleriyle kolay entegre olması ve  birbirlerine uyumlu olmaları.

Dezavantajları sıralamak gerekirse:

  • Gelişen Ürün olması: Ürün sürekli gelişiyor olması, aslında bazı özelliklerin olmaması anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse, geçen yıl android uygulaması yoktu. Çıktığında da büyük bir yenilik gibi lanse edildi.
  • HANA ve Versiyon Bağımlılığı: BO ürünlerini rahatlıkla SQL’den veri aldırıp, hatta hazırlanan Data mart’ları kullanarak raporlar hazırlayabilirsiniz. SAC ise direkt Hana’dan verileri almaya göre tasarlanmış. Tabii ki SQL’den veri alabiliyor, ama HANA’dan aldığınız şartlarda değil.
  • Veri Senkronizasyonu: Bir önceki maddede belirtildiği gibi, anlık verileri direkt HANA’dan alabiliyorsanız anlık raporlar yapmanız mümkün. Fakat belirli periyotlarla özetlenen SQL ya da Data Mart’tan her dakika veri çekmeniz pek mümkün değil. SAC’de bu entegrasyon saatlik yapılabiliyor, perakende gibi anlık satış verisi ile hareket edilen bir sektöre bu yapı pek uymuyor.
  • Buy Back Olmaması : SAC geçişini yaparken genelde BO ya da  benzeri ürün için kullanıcı sayısını azaltmanız gerekebilir. SAP almış olduğunuz BO lisanslarını geri almaz, sadece bakım ödemezsiniz. Bu durum da toplam sahip olma maliyetinde değerlendirilmesi gereken bir durum.

   Şahsi kanaatim, ben SAP Analytics Cloud ürününün çok iyi bir ürün olduğunu, çok hızlı raporlar yapılabildiğini ama veri alma ve temel özelliklerde hala tam olarak hazır olmadığını düşünüyorum. Bu özellikler de geliştirildikten sonra çok daha yaygın olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 + twenty =