Hana Temel Değerlendirme
Hana çıktığından beri çok konuşulan bir ürün oldu. SAP olabildiğince destekledi ürününü, hatta tüm stratejisini de bu ürün üzerine konumlandırdı diyebiliriz. Yeni SAP ERP’ye geçen firmaları SAP Hana’ya yönlendirdi. Mevcut firmaların da Hana’ya dönüşmesini destekledi. Ülkemizde de özellikle son iki yılda kurulu Hana sayısı arttı.Hana ürününü canlı sistemde son altı aydır kullanıyorum, detaylı teknik bir kıyaslama yapabilecek seviyede bilgi sahibi değilim, çok fazla detaya girmeden tecrübelerimi ve teknik kişilerden aldığım bilgileri aktarmak istiyorum.
Hana olmayan bir sisteme kıyaslanırsa, Hana oldukça hızlı. Tabi ki bilişim sektörü sayılardan anlar, oldukça hızlı bu yazıyı okuyan bir kişiye pek anlam ifade etmeyebilir. Örnek olarak, bir önceki firmamda, allocation programına verilerin oluşturulması ortalama 10t sürüyorsa, Hana olan makinede bu süreler 1t civarında. Tabi ki application server, malzeme ve mağaza sayısı, gönderilen data içeriği de farklı bir kriter ve bu sürelere doğrudan etkili ama performans kıyaslanamayacak kadar iyi.
Diğer yandan, Hana olan bir sistemi, normal standart R3 makinesi gibi kodlarsanız, size pek bir faydası olmayacaktır. Hana’nın verimliliği, Hana’ya uygun kodlama yapıldığı zaman ortaya çıkıyor.Biz Hana aldık ama performans alamadık denmesi sizi yanıltmasın, kodsal dönüşüm olmadan Hana gözle görülür bir fark yaratmayacaktır. Standart raporlar ve işlem kodları da Hana’da güncellenmediyse, R3’ten Hana’ya geçerken buralarda inanılmaz değişimler beklenmesi pek gerçekçi değil.
Raporlama tarafını kıyaslayacak olursak, R3 kullanan firmalarda, gece saatlerce çalışan zincirler vs ile BW küplerini doldurur, gece bu çalışmalarda herhangi bir sorun yaşanırsa sabah raporlar alınamaz, zincirler tekrar çalıştırılır ve bekleme süresi başlar. Hana ise CDS ile anlık olarak veriyi oluşturup veritabanına yazma imkanı sunuyor. Bu da t-1 rapor almak yerine, anlık rapor alınmasının önünü açıyor. Tabiki rapor çok fazla grafik vs içeriyorsa bu raporları oluşturmak zaman alacaktır, ama verisel anlamda bu raporu çekme süresi oldukça kısalmış durumda. Bu da BW ürününün geleceğinin ne olacağı konusunda bir ipucu veriyor.Ek olarak, view mantığındaki bu CDS’leri kullanarak direkt ERP raporu da oluşturulabiliyor. CDS oluşturup 1 satır kod yazılarak view ALV raporuna dönüştürmek de mümkün. Herhangi bir veri çekilen işlemde de CDS kullanılabilir, veri çekimi hızlandırılarak performans kazanımı sağlanabilir.Özellikle aylık, yıllık çalışan işlemlerde/raporlarda CDS ile inanılmaz performanslar yakalamak mümkün.
Hana on memory çalışıyor, R3 ile kıyaslanamayacak kadar hızlı dedik, tabi ki dezavantajları olacak böyle bir ürünün. Öncelikle veritabanı yedekliliği, ürün desteği ve piyasada danışman bulunması konusunda, Hana SQL ile kıyaslanmayacak kadar yeni ve daha yolun oldukça başında. On memory olması, hızla büyüyen sistemlerde ek Ram maliyeti getiriyor, RAM’lerin ucuzlaması ile bu bir dezavantaj olmayabilir. Her koşulda verideki büyümenin doğru hesaplanması ve planlanması gerekiyor. Basis ve Abap danışmanları da Hana ile çok aşina olmadığından, bu kısımlarda doğru iş ortağı ile çalışılması çok önemli. İş ortağının bu konudaki ilk projesinin bir parçası olmak yerine, tecrübeli bir iş ortağı seçmek, ortaya çıkacak ürünün kalitesine ve proje süresine olumlu fayda sağlayacaktır.