Sınır Bilişim ( Edge Computing)
Sınır Bilişim ( Edge Computing) özellikle nesnelerin interneti ( Internet of Things ya da IOT) gibi fazla veri üreten uygulamaların yaygınlaşmasıyla gelişen, eski usul veri merkezi ( Datacenter) ya da bulut( cloud) gibi merkezi yapıların aksine, dağıtılmış mimariye sahip bilgi işlem altyapısıdır. Yani tüm verilerin belki başka bir kıtadaki buluta ya da veri merkezine göndermek yerine, veriyi oluşturan kaynağa yakın şekilde konumlandırılan altyapı ile hesaplama, analiz ve veri depolama işlemlerinin yapılması anlamına gelir. Mevcut durumda oluşturduğunuz veri boyutu ve veri merkezi ile aranızdaki trafiği düşününce belki ilk bakışta uygulanabilir bir mimari gibi görünmese de, çok büyük veri üreten ve sürekli bu verinin boyut olarak katlanması beklenen firmalar için uygun olabilir.
Klasik mimarilerle kıyaslanınca, mimari olarak oldukça farklı görünse de, bu tarz bir mimarinin avantajları belki elinizdeki şartları göz önünde bulundurduğunuzda size de mantıklı gelebilir.
Avantajları sıralamak gerekirse:
- Düşük Gecikme Süresi: Veriyi oluşturan kaynak ile verinin depolandığı/işlendiği veri merkezi( ya da bulut) arasındaki mesafe ne kadar artarsa, aralarındaki gecikme süresinin de artması beklenir. Edge Computing bu mesafeyi azalttığı için, gecikme süresinde azalma beklenir ki bu tarz bir durum özellikle gerçek zamanlı işlemler için oldukça önemli olacaktır.
- Bant Genişliği: Tüm veriyi tek bir veri merkezine göndermek yerine, veriyi dağıtılmış şekildeki mimariye göndermek bant genişliği ve hıza anlamında avantaj sağlayacaktır.
- Güvenlik: Günümüzün en önemli konularından biri belki de en önemlisi güvenlik. Siber saldırılar her gün daha da artıyor ve ölçeğine bakılmaksızın tüm firmalar bu saldırılardan artık etkileniyor. Merkezi bir altyapı siber saldırılara veya teknik arızalar dolayısıyla kesintilere daha kırılganken, dağıtılmış bir mimari bu riskleri de dağıtmış olur. Tabii ki bu merkezi olmayan mimarinin de çok sayıda kontrol edilmesi gereken nokta ve trafik olduğu unutmamalıyız.
Bu tarz bir mimarinin her firmaya uygun olmadığını yukarıda belirtmiştim, tabi kimlere uygun olduğunu ya da nerelerde kullanıldığını da belirtmekte fayda var. Sınır bilişim uygulamaların atası aslında uzun yıllardır hayatımızda olan Content Delivery Networks ( CDN). CDN, bir web sitesinin ve içeriklerin kullanıcılara en hızlı şekilde ulaştıran farklı coğrafi bölgelerdeki sunucu kümesidir. Ek olarak Bulut oyunlarda ve otonom araçlarda da kullanıldığını belirtelim.Tabii ki yüksek hacimde veri üreten Endüstri 4.0 uygulamaları için de kullanılmaktadır.