Çarşamba, Aralık 18, 2024
Bilgi TeknolojileriRPA

RPA Geliştirme Süreci

Önceki yazılarda RPA nedir ve nasıl örneklendirebiliriz konularında temel bilgiler vermeye çalışmıştım. Bu yazımda da RPA nasıl geliştirilir  konusuna değinmek istiyorum. Tabii ki RPA yapabilmek adına, öncelikle hangi süreci otomatize edeceğinize karar verilmelidir. Bunu yaparken de, ilgili süreç otomatize edilirse nasıl bir fayda sağlanacağı değerlendirilmelidir. Örnek vermek gerekirse, ayda 5 adam/gün ( FTE- Full time Employee) zaman alan bir işi RPA ile otomatik olarak yapılırsa şirkete ne kadar kazancı olur, bu kazancı elde etmek için ne kadar danışmanlık ve yatırım yapılmalı değerlendirilmeli. Özetle, toplam sahip olma maliyeti çıkartılmalıdır.

Bu yatırımları hesaplayabilmek adına da, hangi RPA tool ( UIPath,Automation Anywhere vb)  kullanılacak, hangi firma bu konuda destek olacak, ne kadar danışmanlık alınmalı gibi maliyetlerin ortaya konması gerekiyor. Direkt maliyete odaklanmak yerine, bu operasyonel işleri yapacak çalışanların, otomasyonla kazanacağı zamanı katma değerli işlere ayırabilmesi de değerlendirilmelidir.

Maliyetin bir ayağı da aslında robot utilizasyonu. Bir robot aldığınızda size yedi gün yirmi dört saat  verim alabileceğiniz bir çalışan sağlanmış olur. Bir robotun insandan çok daha hızlı çalışabileceğini ve mesai saati, yemek molası demeden çalıştığını düşünürseniz, alınan bir robot ile birden fazla otomasyonda kullanılabiliyor. İlk otomasyon sürecinde yatırım maliyeti yüksek olsa da  sonraki süreçlerdeki marjinal yatırımların daha düşük olduğu unutulmamalıdır. Özetle, ilk otomasyondan sonra,sadece danışmanlık maliyetine katlanarak robot utilizasyonu dolana kadar yeni süreçler eklenebilir.

  Sürece, RPA robotuna, danışman firmaya karar verdikten sonra süreç iş akışı çıkartılmalıdır. Burada genellikle ya Happy path denilen işlerin rayında gitmesine çok odaklanıyor firmalar ve istisnaları gözden kaçırıyorlar, ya da istisnaları tahmin ve yönetmek için gereğinden fazla zaman harcayıp ana sürecini doğru yönetemiyorlar. Burada istisnalar ve genellemeler sayıca analiz edilip, çok aşırıya kaçmadan sık karşılaşılan istisnaları yönetmek gerekmektedir.

 Her yazılım sürecinde olduğu gibi, geliştirmeler tamamlandığında kullanıcı kabul testleri ( User acceptance Test) yapılır. Kullanıcı kabul testinde bulunan hatalar giderilir ve sonrasında süreç devreye alınır.

Özetle, her yazılım sürecinde olduğu gibi, ihtiyaç belirlenmesi, ürün ve partner belirlenmesi, analiz, test ve canlı kullanım süreci RPA sürecinde de benzer şekilde ilerlemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × two =