Salı, Ocak 21, 2025
Bilgi Teknolojileri

Gamification Oyunlaştırma

Rekabet her geçen gün bütün sektörlerde daha da kızışıyor. Bu rekabette, rakiplerin her zaman bir adım önünde olabilmek adına, bir çok yazılım projesi ve ürünler geliştirilmektedir. Son dönemde bu rekabette fark yaratmak adına firmaların yöneldiği popüler yazılım konularından biri de oyunlaştırma ya da gamification. Adından da anlaşılacağı üzere, şirketlerdeki bazı süreçleri oyunlaştırarak, daha fazla satış ya da personelin daha yüksek performans göstermesi hedeflenmektedir. ( Daha detaylı açıklama için tıklayın) Burada aslında herkesin oyun oynama ve kazanma isteğinin göz önünde bulundurarak, müşteriler ve çalışanlar motive edilmeye çalışılmaktadır. Oynanan çoğu oyun gibi, puanlama, sıralama, rozet kazanımı, birey ya da takımlar arası meydan okumalar gibi senaryolar uygulanabilir. Ülkemizde futbol popüler olduğundan dolayı, genelde futbol ligi şeklinde de tasarlanabilmektedir oyunlar.

En popüler oyunlaştırma senaryoları için örnekleri aşağıda sıralayalım.

Personel Oyunları:

Personelleri kendi aralarında yarıştırarak, ortak hedeflere doğru daha rekabetçi şekilde ulaşmayı hedefleyen bir mantıkla çalışır. Örnek vermek gerekirse, perakende mağazaları ya da bölgeleri rekabete dahil edip, daha fazla satış yapanın daha çok puan kazandığı ve galip geldiği bir süreç tasarlanabilir. İçinde bulunulan Gün/hafta/ay içinde sürekli diğer personel ya da Takımların durumları takip edilir ve belirlenen dönemlerde puanlama yapılabilir. Tabi ki mağaza satış potansiyelleri dikkate alınıp, satışların kıyaslanması belirli oranlarla ya da katsayılarla yapılabilir.

Satış Oyunlaştırma:

Satışlardaki oyunlaştırma, genelde internet sitelerini üzerinden, yapılan alışveriş, ürünlere yazılan yorum gibi aktivitelerinin puanlanarak rozetler verme, puan kazandırma ve bu puanlarla indirim kazandırma şeklinde yapılmaktadır. Özellikle belirli ürün gruplarındaki ürünlerin tamamı alındığında daha değerli rozetler ve puanlar verilerek, müşteri sadakati arttırılması hedeflenmektedir.Hatta bu oyundaki seviyelere ya da toplanan toplam puan ya da sıralamalara göre müşteri segmentasyonu da yapılabilmektedir.

Bu iki örnek, oyunlaştırmada ilk akla gelen ve en sık kullanılan yöntemler. Tabi ki sonsuz senaryo, detay ve süreç tasarlanabilir.

İlgili Yazı:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen + four =