Salı, Ocak 21, 2025
Bilgi Teknolojileri

ERP Seçim Kriterleri

Firmalarda Bilgi teknolojilerinin yazılımsal anlamdaki şüphesiz en önemli yapıtaşı ERP – Enterprise Resource Planning ( Türkçesi KKP: Kurumsal Kaynak Planlama ) yazılımlarıdır. Yapıtaşı olduğu için, aslında  firmadaki çoğu süreç ve yazılımlar,  ERP’deki esneklik, kurallar, entegrasyon kapasitesi ile kısıtlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, en temel ihtiyaç olan bazı süreçler, ERP‘deki bazı kısıtlardan dolayı firmada devreye alınamayabilir. Tüm bu durumlar değerlendirildiğinde, ERP seçimi firma için oldukça büyük bir karar olup, seçim sırasında bir çok yönden karar irdelenmelidir. ERP seçim kriterlerinden başlıca bahsetmek gerekirse:

  • Maliyet: Ne yazık ki ülkemizdeki en önemli kriterlerden biri maliyet. Özellikle döviz ile lisans/lisans bakım faturalayan yazılımlar için uzun vadede toplam sahip olma maliyeti oldukça önemli firmalar için. Kurdaki dalgalanmalar da bu maliyetleri katlayabildiğini son yıllarda hepimiz tecrübe ettik.
  • Kapsam: Hangi süreçlerin ERP içinde yönetileceği, hangi süreçlerin ERP  dışarısında bırakılacağı proje başlanmadan karar verilmelidir. Kapsam belirlendikten sonra kapsama göre uygun yazılım seçimi yapılmalıdır.
  • Esneklik: Özellikle esneklik gerektiren sektörler ve firmalar için ERP’deki esneklik oldukça önemli. Katı kuralı olan yazılımlar, bu tarz firmalara uygun olmayacaktır.
  • Sektör Tecrübesi: Sektörler arası dinamizm ve süreç farklılıklrı düşünüldüğünde, aynı ya da benzer bir sektörde  projeler yapmış referanslı tedarikçi ve yazılımlar her zaman avantajlıdır. Örnek vermek gerekirse, bir perakende firmasının daha önce perakende uygulaması olmayan bir ERP seçmesi oldukça risklidir.
  • Mevcut ve orta vade Firma Büyüklüğü: ERP seçimindeki en önemli kriterlerden bir tanesi firma büyüklüğüne göre yazılım seçmek olduğunu düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse, yerli ERP yazılımcıları belirli sayıdan fazla kullanıcıya ya da belirli büyüklüğün üzerindeki firmalara satış yapmak istemezler, çünkü bilirler ki ürünleri bu büyüklükteki firmalara uygun değildir. Buna benzer olarak, global ERP yazılımları ( SAP, Axapta ) ülkemizde henüz kurumsallaşmamış  küçük ölçekli firmalar için uygun değil diye düşünüyorum. Firmanın şimdiki ve 5 yıl sonraki büyüklükleri değerlendirilerek yazılım seçimi yapılmalıdır.
  • Şirket Profili: Şirket içindeki kullanıcılar ve şirket içinde yazılım destek  ekiplerindeki çalışan  profilleri yeni ERP’ye adapte olabilecek bilgi ve hazırlık seviyesinde olmalıdır.
  • Süreklilik: Yazılım ve tedarikçinin sürekliliği de dikkat edilmesi gereken bir kriter olmakla birlikte, finansal anlamda yeterli olmayan ya da yeterince müşterisi olmayan yazılımlar/ tedarikçiler projeniz esnasında ya da sonrasında size sorun yaşatabilir.

ERP seçiminde tabii ki çok daha fazla kriter değerlendirilebilir,  bu kriterler ilk değerlendirilmesi gerekenler diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 5 =