Perşembe, Kasım 14, 2024
Bilgi Teknolojileri

ERP Nedir ?

ERP ( Enterprise Resource Planning- Kurumsal Kaynak Planlama KKP) aslında bir şirketin yazılımsal olarak en merkezi yazılımıdır diyebiliriz. Şirketteki hemen hemen tüm departmanların kullandığı ve şirketteki genel süreçlerin yürütüldüğü yazılım da denebilir. Wiki tanımına göre de ERP  işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır.

Peki hangi süreçler ERP içine dahildir diye sorulduğunda, firmanın faaliyet alanı ve büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, üretim, satın alma, stok yönetimi, satış, finans, kalite yönetimi  gibi süreçler hızlıca sayılabilir. Bu süreçlerin aynı yazılımda olmasını getirdiği avantajları sıralamak gerekirse:

  • Bütünlük: Tek bir stok yönetimi olduğundan, üretilen, satılan ve mevcut ürünler tek bir sistemde görülebilir ve satış yapacak personel üründe ne kadar satılabileceğini anlık olarak bilebilir. Aynı şekilde, finansal olarak da, girilen bir faturanın satın alma talebinden faturalanana kadarki tüm akışı entegre bir şekilde sistemde bulunabilir.
  • Verimlilik: Yukarıda bahsedilen bütünlükten dolayı, firma içindeki işlerin daha verimli olmasını sağlanır.
  • Doğru Karar Alma: Sistemdeki doğru kayıtlar ve bütünleşik yapı, karar vericilerin doğru karar vermesini sağlar. En basit örnek, doğru maliyeti hesaplanan bir ürünün satış fiyatının güncellenmesi ya da satışa kapatılması gibi.
  •  Veri Bütünlüğü ve Güvenliği: ERP’de atılan kayıtlar tek tip olduğundan, farklı süreçlerdeki operasyonel işlemler arası ilişki kurularak süreç ve rapor bütünlüğü sağlanır. Aynı şekilde kurumsal veriler güvenli olarak saklanır ve yedeklenir.
  • Kullanım Kolaylığı: Her bir süreç için farklı yazılım kullanmak yerine, genel olarak tek bir yazılımın kullanılması hem maliyet olarak, hem kullanım olarak hem de yazılım desteği olarak avantaj sağlayacaktır.
  • Müşteri Memnuniyeti: Yukarıda listelenen faydalar sonucunda müşterilerinizdeki memnuniyet artması beklenir.

Bazı programlar İş zekası, tahminleme, İnsan kaynakları gibi süreçleri de ERP içine dahil etse de, hem yetkilendirme olarak, hem de kaynak planlaması olarak bu uygulamaların ayrı konumlandırılması daha doğru olabilir. Tabii ki bu durum yazılım kapasitesi ve şirketin büyüklüğüne göre değişir, küçük ölçekli bir firma için tüm bu özelliklerin tek bir yazılımda olması sorun teşkil etmeyebilir.

ERP Faydaları Makale

Sayın Timuçin Erdoğu’nun ERP yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − one =