Çarşamba, Ocak 22, 2025
Bilgi Teknolojileri

BT Girişimleri

Özellikle son yıllarda, dünyada ve ülkemizde öne çıkan alanların başında girişimcilik gelmektedir. Genç ve dinamik nüfusa sahip ülkemizde girişimcilik, farklı seviyelerdeki eğitim kurumlarında seçmeli ders olarak verilmektedir, hatta gençleri teşvik etmek amaçlı ödüllü yarışmalar düzenlenmektedir. Bilgi Teknolojileri (BT) alanında girişim sayısı da bu sürece paralel olarak artmış durumda. Bu kapsamda geliştiren ürünler incelendiğinde,  BT girişimlerini  ortak özellerine göre aşağıdaki gibi gruplandırabiliriz;

  • Basit Raporlama Araçları: İlk grup, ücretsiz raporlama araçları kadar özelliği olmayan raporlama araçları geliştirerek, bu programları ürün olarak büyük firmalara satmayı hedefliyor. Mevcutta kapsamlı ve yüksek bütçeli kompleks yazılımlara sahip bu firmalar yerine, böyle ürüne sahip olmayan daha küçük ölçekli firmalara yönelmeleri daha faydalı olabilir.
  • Yapay Zeka: BT girişimcilerinde diğer popüler konu yapay zeka. Bu konuda gerçekten iyi uygulamalar var. Ama çoğu girişimci, test otomasyon yazılımı seviyesindeki uygulamalarla, bazı işlemleri manuellikten kurtarıp, piyasada yapay zeka olarak satmaya çalışıyor. Yapay zeka olabilmesi için, ürünün öğrenmesi ve kendini geliştirmesi beklenir. Bu ürünlere otomasyon denmesi daha adil olacaktır. Firmalar da iş gücü kazanmak adına bu gruba ilgi göstermektedir. Chatbot gibi gerçek yapay zeka ürünleri ise önümüzdeki yıllarda daha da popüler hale gelecektir.
  • Uygulama Şirketleri: Bir diğer BT girişimci grubu ise uygulama şirketleri. Android ve iOS geliştirmeleri yapan bu firmalar bence ekosisteme ve çalıştıkları firmalara değer katıyorlar. Özellikle alanlarında daha çok proje yaptıkça daha çok başarı elde edeceklerdir. Umarım bizim de WhatsApp gibi ticari olarak büyük başarısı olan uygulamalarımız olur.
  • Distribütörler/Temsilciler: Son bt girişim grubu ise, yurt dışındaki başarılı yazılımların ülkemizdeki temsilciliğini üstlenmiş durumda. Diğer gruplara göre daha az riskli ve daha güvenli gibi durmakla beraber, hangi ürünlerin seçileceğine karar vermek ve bunları satarken doğru ihtiyaçları işaret etmek çok önemli. Mevcut durumda kur değişkenliği de bu gruba zarar vermektedir.

Burada sayılmasa da, uzman oldukları yazılımlarda maaşlı çalışmak yerine, birkaç ortak ile kurulup büyüyen ve kısa sürede çalışan sayısı yüze varan firmalar da var. Özellikle beraber çalıştığım arkadaşlarımın böyle hikayelerde başrol oynaması bana mutluluk veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × three =