Çarşamba, Mart 27, 2024
Proje Yönetimi

SAP projelerinde En Sık Karşılan Sorunlar

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok dijital dönüşüm projeleri yürütülmeye çalışılıyor. Büyük firmalar genellikle 2000’li yılların başlarında SAP ERP geçişlerini tamamlayıp, bu temel üzerine diğer inovatif projelerini yaptılar. Diğer taraftan, büyüyen veya belirli bir büyüklüğe ulaşan firmalar ya da vizyoner kobiler hala SAP projeleri yapmaya devam ediyor. Bu gruba ek olarak , daha önceleri başka bir ERP seçimi yapmasına rağmen, yaşanılan sorunlardan ötürü SAP’ye geçmeye karar vermiş firmalar da SAP ERP projeleri yapıyor/yapacaklar.

   Ülkemizde her projede olduğu gibi ERP projesi yapmak zorlu ve tüm paydaşların katılımını gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte en çok karşılaşılan problemleri bu yazımda sizlere aktarmak istiyorum. Başka bir yazımda ise başarı kriterlerini anlatmaya çalışacağım.

En çok karşılaşılan problemler:

Detaylı Analiz Eksikliği: Analiz döneminde danışmanlar tarafından yönlendirici sorular sorulmazsa ve iş birimleri süreçlerini yeteri kadar detaylı aktarmazsa veya gerekli katılımı göstermezlerse, SAP sisteminde süreçler tüm detayları ile hazır olmadığından projede sorunlar yaşanabilmektedir. Analiz kısmı paydaşlar tarafından genelde önemsiz görülse de, projenin tüm içeriğinin ve kapsamının çıkartıldığı kısım olduğundan dolayı projenin en önemli parçası diyebiliriz.

Değişime Direnç: İnsanlar oluşturdukları konfor alanından çıkıp, farklı ekranlardan farklı işlemler yapmaya genellikle direnç gösterirler. Örnek vermek gerekirse, mevcut ekranlarda 2 kolon veri giriyorsa, SAP’de 3 kolon doldurmaya direnç gösterebilirler. Daha da ötesi, mevcut ekranlarla birebir olarak SAP ekranlarının tasarlanmasını talep edebilirler. SAP ise yapısı gereği daha fazla manuel girdiye ve detaya ihtiyaç duyduğundan genelde kullanıcılar ilk başta mutlu etmek pek kolay değildir.

Eski Sisteme Benzetme Yönelimi: Genellikle yapılan projelerde, SAP’de halihazırda mevcut olan özelliklere ve süreçlere bakılmaksızın eski ERP’de süreçler, ekranlar ve kullanım  birebir kopyalanmak istenir. Bu durum kullanıcılar için mantıklı görünse de, şirkete değer katmak için yapılan bir projenin amacından sapması anlamına gelmektedir. Bu şekilde devreye alınan projeler, eski yazılımın arayüz değiştirmiş hali olarak değerlendirilebilir.

Projeler yapılırken yukarıdaki problemlere çözüm üretebilirseniz daha başarılı bir projeyi tamamlayacağınızı düşünüyorum. Bu problemler aslında tüm yazılım projeleri için de geçerli olabilmektedir.

Konu hakkındaki benzer yazı için;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − five =